Misteriozni objekat iz svemira pao na kuću: NASA otkrila o čemu je riječ FOTO

16.04.2024. | 20:45

Misteriozni objekat koji je 8. marta pao “s neba” na kuću na Floridi zapravo je bio komad svemirskog otpada, objavila je NASA.

Svemirska agencija navela je kako se radilo o cilindričnom komadu metala, koji je težio 0.7 kilograma, bio 10 centimetara visok i 4 centimetara širok.

Zaključeno je da se radi o krhotini koja je 2021. odbačena s Međunarodne svemirske stanice (ISS), odnosno o metalnom nosaču za postavljanje starih baterija na teretni rezervoar.

Rezervoar je odbačen iz svemirske stanice prije tri godine i očekivao se da će teret u potpunosti izgorjeti pri ulasku u Zemljinu atmosferu, ali jedan komad je preživio, prenosi Index.

Objekat je probio krov i zatim prošao kroz 2 sprata kuće Alejandra Otera u gradu Naplesu na jugozapadnoj obali Floride. Odmah je odnesen u Svemirski centar Kennedy u Cape Canaveralu na analizu.

Otero je za televizijsku stanicu WINK izjavio da je predmet proizveo “strašan zvuk” i za dlaku promašio njegovog sina.

“Tresao sam se. Bio sam u potpunoj nevjerici. Kakve su šanse da nešto sleti na moju kuću tolikom snagom da izazove toliku štetu. Super sam zahvalan što niko nije povrijeđen”, poručio je.