Misterija u auto-industriji: Zašto je najzastupljenija zapremina motora 2.0? VIDEO

15.12.2021. | 20:20

Auto-industrija danas favorizuje 2.0 motore sa četiri cilindra. Ukoliko se udubite u detalje, uočićete da se isti obrazac, odnosno radna zapremina od pola litra po cilindru koristi i kod manjih i kod većih motora.

Tako 6-cilindraši najčešće imaju zapreminu od 3.0 litra, osmocilindarski motori su uglavnom 4.0, pa zatim imamo 5.0 V10 i 6.0 V12.

U suprotnom smjeru postoji niz trocilindraša zapremine 1.5 litara. Majk Ferni sa “DriveTribe”-a je otišao u Cosworth gdje mu je odgovore na ovu temu dao Brus Vud, operativni direktor te kompanije.

Najkraće rečeno, zapremina od pola litra, odnosno 500 kubnih centimetara je “ni prevelika, ni premala”, kaže Vud.

“Broj 500 je magičan broj, ali to ne znači ako uzmete, recimo, 499 (kubnih cm), da neće funkcionisati. U tom području funkcioniše veoma dobro pa stoga ta zapremina nije ni prevelika ni premala za gotovo sve primene”, objašnjava Vud.

Dodatno, standardizovanje veličine cilindra olakšava proizvodnju u auto-industriji, a time i povećava efikasnost. Konačan odgovor bio bi da projektanti motora teže zapremini od 500 kubnih centimetara po cilindru jer je praksa pokazala da je to optimalno, prenosi Telegraf.

Oznake: Motor