Meteorološka agencija UN: Svijet gubi trku da spase lednike koji se tope

05.12.2023. | 14:14

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija (SMO) saopštila je danas da su se glečeri smanjili više nego ikada od 2011. do 2020. godine i da je na Antarktiku izgubljeno više od 75 odsto leda u poređenju sa prethodnih deset godina, upozorivši da svijet gubi trku da spase lednike koji se tope.

žMeteorološka agencija UN upozorava na te promjene u svom najnovijem izvještaju o posljedicama klimatskih promjena na planeti tokom više dekada, prenio je AP.

SMO navodi da su se glečeri širom svijeta stanjili za otprilike jedan metar godišnje u prosjeku od 2011. do 2020. godine.

Mjereno je više od 40 “referentnih glečera”, a rezultati su pokazali najveće smanjenje mase lednika u toj deceniji.

“Svaka decenija od 1990-ih bila je toplija od prethodne i ne vidimo trenutne znake da se ovaj trend mijenja”, rekao je generalni sekretar svjetske meteorološke agencije Peteri Talas, upozoravajući da svijet gubi trku da spase lednike koji se tope.

Talas je ukazao da su zagrijevanje okeana i otapanje lednika doveli do gotovo udvostručenja stope porasta nivoa mora za manje od jedne generacije.

Klimatolog sa Univerziteta Pensilvanija u SAD Majkl Man tvrdi da se zagrijevanje stalno povećava od 1990. godine, ali da se ne ubrzava.

Man je u mejlu upozorio da takvo zagrijevanje podstiče sve opasnije ekstremne vremenske prilike, obalne poplave i mnoge druge “katastrofalne” uticaje.

Man je istakao da je zbog toga krajnje neophodno da se na globalnom samitu COP28, koji se održava u Dubaiju, donesu zaključci za smanjenje emisija ugljen dioksida.