Messenger, WhatsApp, Skype postaju operatori

06.06.2019. | 10:27

Belgijski sud je odlučio da Skype nije samo obična aplikacija za dopisivanje i VoIP razgovore, već da je operator. Isto bi moglo da se dogodi i drugim sličnim aplikacijama – Messenger, WhatsApp…

Evropski sud pravde doneo je 5. juna odluku da se može smatrati da je servis kompanije Microsoft namenjen za telefonske pozive i poruke Skype telekomunikacioni operater, jer nudi naplatu usluga i ima dogovor sa mrežnim operaterima za obavljanje poziva.

Sud u Belgiji i belgijski Institut za poštu i telekomunikacije /IBPT/ zatražili su mišljenje od Evropskog suda pravde o tome da li Skype usluga SkypeOut, koja omogućava korisnicima da sa kompjutera pozivaju fiksne ili mobilne telefone, treba da bude na isti način regulisana kao i druge slične kompanije.

Skype tvrdi da ne emituje signale i da ne obezbeđuje druge tzv. elektrokomunikacione usluge kao što je definisano aktuelnim regulativama EU. Ipak, Microsoft je saopštio da će poštovati odluku suda, što znači da će usluge za plaćene servise morati da se regulišu po strožim pravilima. Da li će ovo doneti neke novine u funkcionisanje servisa, povećanje cena usled većih nameta ili nešto drugo ostaje da se vidi, a do tada (2020. godina) korisnici nastavljaju da koriste ovu uslugu na uobičajen način.

Evropska komisija je pre dve godine, kako bi premostila nesuglasice između tradicionalnih telekomunikacionih kompanija i njihovih novih konkurenata putem interneta, usvojila pravila za sektor poznata kao Evropski elektrokomunikacioni zakon, koji obuhvata Skype, WhatsApp, Facebook Messenger, Viber i druge glasovne usluge preko internet protokola (VoIP).

Članice EU imaju vremenski rok do kraja 2020. godine da usvoje regulative.

 

Izvor:(MONDO)