Kasne ili vam ne stižu notifikacije aplikacija na telefonu? Evo kako to da riješite!

26.01.2019. | 14:58

Vjerovatno ste primjetili da obavještenja (notifikacije) iz pojedinih aplikacija koje imate na svom Android telefonu kasne ili uopšte ne stižu. Znajte da niste jedini kome se to dešava. Međutim, opisani „problem“ zapravo i nije problem niti softverski bag.

Ovaj problem može da bude prilično iritantan i stvori ozbiljne probleme. Na svu sreću, postoji prosto rješenje.

Zapravo, kompanija Google je još 2015. godine, prilikom predstavljanja Android 6.0 Marshmallow operativnog sistema, predstavila i funkciju po imenu Doze, kao jednu od inovacija za korisnike.

Doze je tehnologija koja telefonskoj bateriji omogućava uštedu energije tako što nadgleda aplikacije koje su aktivne čak i kada ih ne koristite, a zatim ih po potrebi isključuje, a pogotovo one koje ređe koristite.

Naime, pojedine aplikacije startuju čim uključite telefon i trajno ostaju aktivne u njegovoj radnoj memoriji, čak i ako ih ne vidite u listi aktivnih. S obzirom na to da je za rad svake aplikacije neophodno angažovanje procesora i radne memorije (RAM-a) koji se napajaju energijom iz baterije, jasno je da ovo ima uticaj i na njenu autonomiju. Tu na scenu stupa Doze, isključujući sve aplikacije koje rade u pozadini, osim onih koje su od esencijalnog značaja za funkcionisanje operativnog sistema Android.

I pored činjenice da mnoge aplikacije potpuno bespotrebno ostaju trajno aktivne, postoje i one koje moraju biti stalno u pripravnosti kako bi mogle da primaju i prikazuju obavještenja o novim porukama, komentarima, vijestima i slično. Primjeri takvih aplikacija su Viber, WhatsApp, Facebook i druge.

Ukoliko Doze isključi neku od navedenih aplikacija ona neće biti u mogućnosti da prima i prikazuje obavještenja sve dok je ponovo ručno ne pokrenete ili dok ne isključite i ponovo uključite telefon. U najboljem slučaju, biće potrebno da aktivirate ekran telefona. Čak i tada će, nakon nekog vremena, Doze ponovo uraditi svoj deo posla, zbog čega mnogi korisnici misle da sa njihovim telefonom nešto nije u redu.

Iako je kompanija Google blagovremeno pripremila detaljnu tehničku dokumentaciju koja programerima aplikacija pomaže da ispravno implementiraju podršku za Doze tehnologiju, neke aplikacije ipak ne poštuju sve Google-ove postulate, što se, između ostalog, ogleda i u tome da obaveštenja kasne ili se uopšte ne prikazuju. Ovaj problem je najprisutniji kod starih aplikacija koje njihovi autori dugo nisu ažurirali i prilagodili novim Google i Android standardima.

Ipak, postoji jednostavno rješenje za obavještenja koja kasne ili se ne prikazuju. Potrebno je samo da „kažete“ Dozeu da određenu aplikaciju ne treba da isključuje i problem će biti rješen.

Kako to da uradite? Proces je zaista jednostavan i sastoji se od nekoliko lakih koraka koje će i manje iskusni korisnici moći samostalno da izvedu. Kompletnu proceduru ćemo prikazati u slikama, korak po korak, na primeru TESLA Smartphonea 3.4 za koji smo se odlučili zbog njegove popularnosti na domaćem tržištu. U zavisnosti od modela vašeg telefona, procedura se može neznatno razlikovati.

Za početak, uđite u glavni meni i izaberite „Settings“ (podešavanja), a zatim izaberite opciju „Battery“ (baterija) kao što je prikazano na slici ispod.

Nakon toga, tapnite na tri tačkice kako biste videli dodatne opcije, a zatim iz pomoćnog menija izaberite stavku „Battery optimisation“.

Sada tapnite na stavku „Not optimised“ i od ponuđenih opcija izaberite „All apps“.

Na ekranu vašeg telefona će se abecednim redosljedom izlistati sve aplikacije, uključujući i one koje je proizvođač unapred instalirao. Na listi pronađite aplikaciju koja ima problem sa prikazivanjem obaveštenja i tapnite na njeno ime. Mi smo, za potrebe ovog primera, izabrali popularni Facebook.

Ukoliko je za izabranu aplikaciju podrazumevano aktivirana opcija „Optimise“, Doze funkcija će imati uticaj na njen rad. S obzirom na to da je naš cilj da onemogućimo uticaj Dozea, izaberite opciju „Don’t optimise“ i izbor potvrdite pritiskom na „Done“, baš kao što je prikazano na slici.

I to je to. Od ovog trenutka, Androidova Doze tehnologija za uštedu energije više neće obraćati pažnju na izabranu aplikaciju i neće je više isključivati, tako da ćete ponovo redovno dobijati obaveštenja. Imajte u vidu da Doze funkciju možete da isključite ili uključite za svaku aplikaciju ponaosob. Drugim rečima, ovu proceduru možete ponoviti za svaku aplikaciju koja ima problem sa prikazivanjem obaveštenja, bilo da ona kasne ili se uopšte ne prikazuju.

S obzirom na to da autori periodično ažuriraju svoje aplikacije i na taj način donose nove funkcije ili ispravljaju uočene greške, preporučujemo vam da nakon ažuriranja, radi testa, omogućite Doze funkciju tamo gde ste je prethodno isključili. Naime, postoji mogućnost da je aplikacija nakon ažuriranja dobila i bolju podršku za Android Doze pa njegovo onemogućavanje za datu aplikaciju više neće biti neophodno.

 

Izvor / Foto:(Telegraf.rs)