Japan lansira prvi drveni satelit u svemir

18.02.2024. | 07:52

Naučnici sa japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su mali satelit od drveta magnolije, nazvan LignoSat, kako bi se umanjilo zagađenje u svemiru.

Ovo drvo je na testovima pokazalo rezistenciju na svemirske uslove, a očekuje se da satelit bude lansiran sa američkom raketom na ljeto, prenosi Gardijan.

Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost većeg korišćenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita.

Procjenjuje se da će više od 2.000 svemirskih letjelica biti lansirano godišnje u narednim godinama, a aluminijum, od koga se sada prave sateliti, mogao bi uskoro predstavljati velike ekološke probleme zbog sagorijevanja pri ponovnom ulasku u atmosferu.

Nedavno istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji otkrilo je da aluminijum može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja i takođe može uticati na količinu sunčeve svjetlosti koja putuje kroz atmosferu, što se može izbjeći korišćenjem drvenih satelita.

Oznake: Japan, Lansiranje, Svemir