IT firme se bore da zadrže zaposlene: Ilon Mask podiže plate

04.04.2024. | 20:12

U Silicijumskoj dolini vlada pravi mali “hladni rat”, u kom se najveće IT firme bore da zadrže zaposlene koji rade na razvoji vještačke inteligencije.

Ilon Mask, šef kompanija kao što su Tesla, Spejs Iks ili Iks (ranije Tviter) objavio je upravo na toj društvenoj mreži kako OpenAI (firma iza ChatGPT-ja) daje unosne ponude njegovim radnicima kako bi promijenili posao.

On je, odgovarajući na priču o višem inžinjeru koji je napustio Teslu kako bi se prodružio kompaniji OpenAI, napisao da OpenAI “agresivno regrutuje Tesline inžinjere uz pomoć visokih plata, i nažalost su u nekoliko slučajeva bili uspješni”.

Prema Maskovim riječima, Tesla se na prilično tradicionalan način bori protiv ovoga.

“Tesla daje veće kompenzacije (u odnosu na uspjehe koje zaposleni postižu) za naš tim inžinjera koji se bave vještačkom inteligencijom”, napisao je Mask u sljedećoj objavi.

Vjerovatno je dosta individualno koji su to uspjesi u pitanju, ali vjerovatno ih nije pretjerano teško postići, jer bi samo na taj način zaposleni mogli da osjete efekte ovog povećanja plate, prenosi b92.

Iako plata nije jedini razlog kako bi zaposleni ostali na svojim pozicijama, vjerovatno pomaže Tesli da ih zadrži. Pored toga, Mask je vlasnik velikog broja kompanija pa je bezbjedno pretpostaviti kako na raspolaganju ima više inžinjera nego većina drugih IT firmi.