Istraživanje “Džejms Veb”: Astronomi otkrili tri najstarije galaksije u univerzumu

25.05.2024. | 13:18

Astronomi koji koriste svemirski teleskop “DŽejms Veb” pronašli su tri najranije galaksije u univerzumu, formirane kada je kosmos bio star samo 400 do 600 miliona godina.

Na slikama koje je napravio teleskop, ovaj galaktički trio podsjeća na nejasne crvene mrlje koje se hrane obližnjim helijumom i vodonikom.

Ovi elementi održavaju takve galaksije dok rastu i pomažu da se oblikuju u poznate elipse i spirale koje vidimo širom kosmosa, piše portal “Spejs”.

“Moglo bi se reći da su ovo prve `direktne` slike formiranja galaksija koje smo ikada vidjeli”, saopštio je autor studije Kasper Elm Hajnc, astrofizičar u danskom centru DAVN.

On je rekao da je “DŽejms Veb” do sada pokazao rane galaksije u kasnijim fazama njihove evolucije, a da smo ovdje svjedoci njihovog rođenja, a time i izgradnje prvih zvjezdanih sistema u univerzumu.

Koautor studije Darat Votson rekao je da su ove rane galaksije “poput svjetlucavih ostrva u moru neutralnog, neprozirnog gasa”. Taj gas nastao je u ranoj fazi univerzuma od atoma vodinika, a počeo je da se formira oko 400.000 godina nakon velikog praska, kada je u svemiru vladala potpuna tama. /