Iskusan mehaničar: „Vaš auto odjednom troši više? Provjerite ovo“

01.03.2024. | 17:17

Skoti Kilmer, jedan od najpopularnijih stručnjaka za automobile na Jutjubu, podijelio je niz savjeta koji mogu pomoći vozačima da uštede gorivo u automobilu. Automehaničar sa više od 55 godina iskustva, on sada redovno objavljuje video snimke na svom Jutjub kanalu i dijeli savjete za vozače kako da uštede novac i izbjegnu skupu štetu.

U popularnom videu, Skoti je upozorio vozače da ne kupuju uređaje koji tvrde da poboljšavaju ekonomičnost goriva, savjetujući im da umjesto toga redovno provjere pritisak u gumama.

Gorivo se više troši zbog pritiska u gumama

„Danas ću vam pokazati kako da postignete veću kilometražu u automobilu, a to je bez kupovine skupih uređaja , nemojte se zavaravati. Da ovi uređaji zaista funkcionišu, pravili bi se u fabrikama automobila zbog ogromnog društvenog pritiska da se poveća kilometraža po litru goriva. Reći ću vam kako da provjerite da li je pritisak u gumama ispravan. Ako nije u redu, guma će imati previše trenja i vaša potrošnja goriva će biti lošija“, objasnio je Skoti.

Mehaničar je primjetio da gume polako gube pritisak tokom vremena i da ih je potrebno ponovo naduvati do nivoa navedenih u uputstvu za vozilo. Vozači koji to ne rade redovno mogu primjetiti veću potrošnju goriva jer gume dolaze u kontakt sa putem i takođe rizikuju da se istroše mnogo brže. Da bi se ovo izbjeglo, preporučuje se svim vozačima da provjere pritisak u gumama najmanje jednom u dvije nedjelje i prije bilo kakvog dužeg putovanja.

Međutim, Skoti je takođe sugerisao da vozači mogu da uštede na računima za benzin i dizel tako što će se uvjeriti da je vazdušni filter čist. Dodao je: „Takođe, ne možete imati prljav filter za vazduh. Vaš automobil sagorijeva hiljade kubnih centimetara vazduha, a ne možete zaustaviti taj protok sa začepljenim filterom.“

Uobičajeno je da se filteri za vazduh u automobilu mijenjaju jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi po prašnjavim uslovima, kako bi se osiguralo da motor dobija dovoljno čistog vazduha.

Skoti je savjetovao vozače da izbjegavaju nagla ubrzanja i kočenja: „I budite umjereni vozači. Shvatite da što se motor brže okreće, to više goriva troši.“

Vlasnici automobila sa brojačem obrtaja ili tahometrima treba da pokušaju da izbjegnu obrtaje motora iznad 2.500 obrtaja u minutu tako što će što prije prebaciti u viši stepen.

Oznake: Auto, Gorivo, Mehaničar