Ilon Mask sutra objavljuje prvi AI model odabranoj grupi: “Najbolje što trenutno postoji”

03.11.2023. | 19:48

Američki milijarder Ilon Mask danas je najavio da će njegova startap kompanija za vještačku inteligenciju “xAI” sutra predstaviti svoj prvi AI model odabranoj grupi ljudi.

Startap sa vještačkom inteligencijom, koji je Mask najavio u julu, ima za cilj da razumije pravu prirodu univerzuma, navodi se na veb stranici kompanije.

Tim kompanije ”xAI” od 12 članova koje predvodi Mask, čine vrhunski istraživači angažovani iz visokoprofilnih AI laboratorija kao što su Gugl dipmajnd, OpenAI i Majkrosoft, prenosi magazin Forbs.

Mask je rekao da želi da izgradi kompaniju koja bi bila konkurentna liderima u industriji kao što su Dipmajnd i OpenAI stvaranjem alternative ChatGPT-u.

Američki preduzetnik je već dugo zainteresovan za vještačku inteligenciju i godinama otvoreno govori o potrebi upravljanja rizicima koje predstavlja nova tehnologija.

Bio je suosnivač kompanije OpenAI, kreatora ChatGPT-a, kada je startap pokrenut 2015. godine, tvrdeći da je on razlog zašto kompanija postoji danas.

Mask se povukao iz kompanije 2018. godine, navodno nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja i javno ju je kritikovao zbog toga što je dala prednost profitu u odnosu na bezbjednost.

On je jedan od lidera u oblasti visoke tehnologije koji pozivaju na oprez u pogledu potencijalnih rizika koje AI predstavlja za čovječanstvo.

Kako piše Forbs, Mask želi da razvije vještačku opštu inteligenciju (AGI), oblik inteligencije koji opisuje vrstu širokih kapaciteta za učenje i rad koje ljudi imaju, a ne ograničenije vrste inteligencije sa specifičnim zadacima kao što je program za igranje šaha ili algoritam za prepoznavanje lica.

Tokom dvodnevne konferencije o rizicima vještačke inteligencije koja je ove nedjelje održana u Velikoj Britaniji, Mask je rekao da će AI biti najrazornija sila u istoriji, iako je zaključio da će na kraju biti sila u pozitivnom smislu.

Naveo je da će tehnologija eliminisati potrebu za radom.

– ‘Možete da imate posao ako ga želite – rekao je Mask i upozorio da bi trebalo da postoji “prekidač za isključivanje“ kao zaštita u slučaju da stvari pođu po zlu i AI ne bude na kraju krajeva tako prijateljski nastrojena.

Oznake: Ilon Mask