Držite telefon ili laptop stalno na punjaču? Stručnjaci objasnili koliko ova navika šteti uređajima

26.05.2024. | 10:30

Mobilni telefoni i tableti neodvojivi su dio svakodnevice – vezani smo za njih zbog posla, ali i održavanja kontakta sa porodicom i priajteljima. Zato nam je posebno važno da njihove baterije uvijek budu dovoljno napunjene. Pitanje koje mnoge muči jeste da li je bezbjedno ostaviti telefon ili laptop da se puni čitav dan, pa čak i duže, i koje su posljedice ukoliko se ovo ponavlja u dužem vremenskom periodu.

Najveća prednost mobilnih telefona i laptopova jeste to što ih uvijek možete ponijeti sa sobom gdje god da idete. Tada je najvažnije da njihova baterija ostane napunjena što je duže moguće, iz praktičnih, pa i bezbjednosnih razloga. Na to koliko će baterija dugo služiti utiču brojni faktori, ali ono što najviše zanima sve koji su “vezani” za mobilne uređaje i laptopove jeste – da li se kapacitet i životni vijek njihovih baterija smanjuje ukoliko se oni drže na punjaču duži vremenski period.

Da li konstantno držanje telefona ili laptopa na punjaču šteti uređaju

Većina savremenih uređaja u sebi ima litijum-jonske baterije, kao i posebne sisteme koji kontrolišu napon i koji imaju sposobnost prepoznavanja stepena napunjenosti baterije. Šta ovo u praksi znači? Znači da će uređaj prestati da se puni onog trenutka kada sistem prepozna da je baterija potpuno napunjena. Drugim riječima, punjenje se, čak iako je punjač utaknut u uređaj non-stop, vrši samo onda kada kapacitet baterije počne da opada.

Ipak, mobilne telefone i laptopove ne bi trebalo stalno držati na punjaču iz drugog razloga. Često instalacije u stambenim zgradama ili privatnim kućama, naročito onim starijim, nisu na zavidnom nivou, pa nije nemoguće da dođe do kratkog spoja, varničenja, pa i požara u najgorem slučaju. Zato se uvijek preporučuje da se punjači ne drže priključeni u utičnicama, već da se koriste samo kada ima potrebe za njima.

Šta šteti baterijama telefona, laptopova i drugih električnih uređaja

Najveći neprijatelj baterija koje se nalaze u električnim uređajima jesu previsoke temperature. Zato se nošenje laptopova, tableta, fotoaparata i mobilnih telefona ne preporučuje, primjera radi, na plažu, bazen ili druga mjesta na kojima nema hladovine. Izlaganje visokim temperaturama i direktnom sunčevom zračenju dovodi do “odumiranja” ćelija baterije, a samim tim smanjuje i njihov životni vijek.

Osim toga, i punjenje uređaja neadekvatnim punjačima slabije ili jače voltaže takođe dovodi do uništavanja kapaciteta ćelija baterija. Baš iz tog razloga proizvođači uvijek naglašavaju da se koriste isključivo originalni USB-kablovi i kućišta za napajanje, a nikako jeftinije kopije neprovjerenih proizvođača koje su veoma upitnog kvaliteta.