Došlo do greške: Raketa sa satelitom eksplodirala ubrzo nakon polijetanja VIDEO

13.03.2024. | 08:07

Raketa sa satelitom kompanije “Space One” eksplodirala je danas ubrzo nakon polijetanja sa kosmodroma u zapadnom Japanu.

Na raketi Kairos, dugoj 18 metara, došlo je do greške pri lansiranju iz svemirske luke Kii u Kušimotu, u prefekturi Vakajam, prvom komercijalnom mjestu za lansiranje u Japanu.

Nedugo zatim, saopšteno je da su sprovedene “mjere za prekid leta“, javlja Kjodo.

Na lice mjesta upućeni su lokalni vatrogasci, a policija je saopštila da za sada nema izvještaja o žrtvama.

Raketa je eksplodirala u vazduhu oko pet sekundi nakon polijetanja, pošto su fragmenti za koje se vjeruje da su iz projektila pronađeni razbacani po tom području, a prizor je bio prekriven bijelim dimom.

Prema preliminarnim izvještajima, vladin satelit koji je bio na raketi uništen je u eksploziji.

Kompanija “Space One”, osnovana 2018. godine, nastoji da komercijalizuje svemirske usluge tako što će smanjiti troškove i ponuditi lansiranje raketa na visokoj frekvenciji. Cilj kompanije je da pošalje u svemir 30 raketa godišnje do 2030-ih.

Kompanija teži kratkim rokovima za lansiranje manje od godinu dana nakon sklapanja ugovora sa kupcima. Japanski “Space One” su osnovale korporacije  Canon Electronics Inc, IHI Aerospace Co, Shimizu Corp i Razvojna banka Japana u vlasništvu vlade.

Planovi za lansiranje prve rakete, koje je prvobitno trebalo da bude najkasnije do kraja marta 2022. godine, odlagani su četiri puta zbog pandemije i grešaka u logistici.