Da li je nova mjera Facebooka dovoljna za sprečavanje “live streaming” nasilja?

16.05.2019. | 22:54

Internet gigant Facebook, pod pritiscima da nešto uradi pošto je istoimena društvena mreža iskorišćena za živi prenos terorističkog napada na Novom Zelandu, uveo je nova restriktivnija pravila, ali se postavlja pitanje da li su ona dovoljna da se ekstremisti spreče da uživo prenose nasilje, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Dva mjeseca poslije napada na džamije u Krajstčerču u kojima je ubijena 51 osoba, Facebook je uveo nova pravila za opciju “live stream”.

Korisnicima koji prekrše pravila Facebooka odmah će biti zabranjeno da koriste “Facebook Live” u određenom periodu, na primer 30 dana, premda ta društvena mreža nije specifikovala pravila koja će koristiti u novom pristupu, osim što je uputila na postojeće standarde koji zabranjuju širenje terorističke propagande, ukazuje CNN.

Novim merama napadač u Krajstčerču ne bi mogao uživo da prenosi masakr na svom nalogu, rekao je portparol Facebooka za CNN, mada nije naveo koja je pravila napadač prethodno prekršio.

Potez Facebooka je najkonkretniji odgovor te kompanije na pritisak da ograniči live stream posle masakra na Novom Zelandu, piše Wall Street Journal, ali i ukazuje na ocene da ta mera možda neće biti dovoljna.

Live stream je posebno zabrinjavajući, ocenjuje Wall Street Journal, pošto uprkos nekolicini incidenata živog prenosa nasilja, tehnološke kompanije kažu da im je teže da ustanove šta se dešava u živim prenosima nego na prethodno urađenim snimcima.

Nova mera Facebooka neće biti dovoljna za sprečavanje “live streaminga” nasilja, ocenjuje profesor kompjuterskih nauka Alister Not sa Univerziteta Otago i kaže da oni koji su blokirani mogu jednostavno otvoriti novi nalog na Facebooku. Efikansiji metod bi bio, dodaje on, da Facebook traži od korisnika da traže dozvolu za opciju “live stream”.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern ove nedelje je u autorskom tekstu u New York Timesu ocenila da se za sprečavanje ponavljanja nasilja kao što je napad na džamije u njenoj zemlji moraju preduzeti zajedničke mere za suzbijanje terorističkih i nasilnih sadržaja na internetu.

Prvi korak na Novom Zelandu je bilo ograničavanje oružja koje se može kupiti, ali drugo oružje teroriste je bio “live streaming” napada na društvenim medijima za širenje njegove gnusne vizije i ulivanje straha, istakla je Ardern.

Novozelandska premijerka je napisala da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom pokrenula inicijativu da se okonča teroristički i nasilni sadržaj na internetu. “To možemo uspeti jedino ako sarađujemo”, poručila je Ardern u New York Timesu.

Najveće tehnološke firme su u sredu, na skupu u Parizu na inicijativu Ardern i Makrona, obećale da će tražiti nove mere za iskorenjivanje nasilnog ekstremističkog sadržaja na internetu, ali je to ipak “uveliko simbolična incijativa”, ocenjuje AFP, dodajući da je i dalje na tehnološkim kompanijama da razviju konkretna oruđa i mera.

Inicijativa Francuske i Novog Zelanda je ohrabrujući korak za suzbijanje ekstremističkog sadržaja na internetu, ocenjuje kolumnista Blumberga Lionel Loren, ali ukazuje da političari moraju razumeti algoritme na kojima funkcionišu društvene mreže, pošto oni leže u srcu problema.

Ključno je zaviriti “pod haubu softvera društvenih medija i razumeti kako sadržaj dolazi do gledalaca na prvom mestu”, ukazuje Loren i dodaje da je pitanje koliko će političari imati pristup algoritmima tih kompanija. Dodatni problem je potencijalni poslovni sukob između maksimiziranja angažovanja korisnika – što žele oglašivači i deoničari, i minimiziranja ekstremističkog sadržaja što političari žele.

 

Izvor:(B92)