Cijene i do 50.000 dolara: Platforma X počinje s prodajom zauzetih korisničkih imena

06.11.2023. | 13:32

Broj dnevnih korisnika Tvitera, odnosno platforme X iznosi nešto manje od 240 miliona, dok je prema nekim podacima broj zauzetih korisničkih imena između 1,3 i 1,5 milijardi.

Krajem prošle godine novi vlasnik te društvene mreže Ilon Mask najavio je kako će kompanija krenuti s “oslobađanjem” brojnih zauzetih korisničkih imena jer ih koristi veliki broj trolova i botova.

Tokom jedne konverzacije prošle godine na, kako se tada mreža još zvala, Tviteru, jedan mu je korisnik predložio da kompanija napravi onlajn trgovinu putem koje bi se mogla prodavati korisnička imena. Predložio je da to bude slično kao na iBej, u stilu aukcija, a osim što bi se tako uklonili brojni botovi, i sama bi kompanije zaradila nešto novaca.

Početkom ove godine u medijima se pojavila informacija kako Mask i ekipa iz Tvitera zaista razmišljaju o prodaji korisničkih imena kako bi povećali svoje prihode, no nekih službenih informacija o tome nije bilo. Inženjeri u kompaniji tada su smatrali kako neku konkretnu vrijednost za korisnike većinom imaju određena korisnička imena poput onih poznatih osoba i brendova.

Iks uklanja islamističke profile “Platforma efikasno vrši procjenu i identifikuje lažne i manipulisane sadržaje”
Prevare na Maskovoj platformi: Lažno se predstavljali kao agenti korisničke podrške, pa tražili podatke sa kartica

Iako službeno još ništa nije objavljeno, Mask je zaista počeo s prodajom korisničkih imena na ovoj društvenoj mreži, a neka se imena prodaju po ciframa od čak 50.000 dolara. Prodaja takvih korisničkih imena trenutno se obavlja putem mejla te ekipa iz Maskove kompanije potencijalnim kupcima šalje ponude profila koji bi im mogli biti zanimljivi, prenosi ZIMO.

U budućnosti prodaja bi trebala ići putem posebne stranice za čiji je razvoj zadužena grupa internih radnika poznata kao @HandleTeam. Na toj stranici moći će se kupiti korisnička imena koja su zauzeta, ali se iz određenih razloga više ne koriste.

Prodajom nekorištenih imena s Tvitera, odnosno platforme X Mask želi spojiti ugodno s korisnim – riješiti se imena koja su okupirali botovi i trolovi te usput nešto zaraditi.

S obzirom na to da dio velikih oglašivača i dalje zaobilazi Maska i njegovu društvenu mrežu, kompanija mora pronaći druge načine za povećanje prihoda. Osim premium verzije za koju se naplaćuje mjesečna pretplata, Mask je najavio mogućnost naplate određene pretplate svim korisnicima, što je na nekim tržištima, ali samo za nove korisnike, počeo i provoditi u djelo.