Bolje ne rizikovati: Apple upozorava da držite telefon dalje ako imate pejsmejker

27.01.2021. | 09:42

Iako nije stopostotno sigurno može li novi magnetizovani prsten MagSafe ugroziti rad pejsmejker i drugih ugrađenih zdravstvenih uređaja, Apple i njihov stručni savjet slažu se oko jedne stvari: neće vam biti ništa, ali bolje ne rizikovati.

“MacRumors” je u nedavnom izvještaju spomenuo nedavno ažurirani dokument zakopan u bazi Appleovih službenih uputstava i savjeta u kojem kompanija predlaže da korisnici drže iPhone barem 15.24 centimetara (6 inča) od pejsmejkera ili bilo koje vrste sličnih implanata poput defibrilatora. Ako se uređaj nalazi na punjaču, udaljenost se treba povećati na 30 centimetara.

Valja takođe naglasiti da ovaj savjet nije unikatan za Apple i njihov MagSafe – kompanija naglašava da ovo pravilo vrijedi za telefone ostalih proizvođača, koristili oni bežično punjenje ili ne. Medtronic, proizvođač implanata slaže se sa Appleovom izjavom:

‘Medtronic je proveo analizu Appleovog iPhonea i otkrio da ne predstavlja povećani rizik za uplitanje u rad Medtronicovih pacemakera, ugrađenih defibrilatora i defibrilatora za resinhronizacijsku terapiju – ako se koristi u skladu sa uputstvima.’

Appleovo dodavanje upozorenja i Medtronicova izjava stižu kratko nakon objave studije u kojoj je naulnik uspio deaktivirati pacijetnov ugrađeni defibrilator držeći iPhone 12 direktno iznad uređaja. Valja takođe naglasiti da je studija sprovedena samo na jednoj osobi i nije dokazala hoće li se isto dogoditi ako se srcu približi bilo koji drugi telefon, kamoli iPhone 12 opremljen MagSafeom.

Ništa novog

Deaktiviranje ugrađenih zdravstvenih uređaja u blizini jakih magneta nije ništa novo – štaviše, na to naučnici upozoravaju već godinama. Implantati su programirani da se ugase ukoliko prepoznaju blizinu jakog magneta, a doktori sve pacijente upozoravaju da nakon ugradnje moraju jako paziti na blizinu mobilnih telefona i drugih uređaja koji generiraju jako magnetskoj polje.

Appleova dokumentacija, citiramo, predlaže korisniku da se ‘konsultuje s ljekarom ili proizvođačem uređaja za tačna uputstva i naputke’.

U slučaju da se nalazite u ugroženoj grupi i već dugo niste razgovarali sa doktorom, evo podsjetnika – najbolje je držati elektroničke uređaje dalje od implantanata, koristili oni magnete ili ne, prenosi Tportal.hr.