Američki naučnici imaju novu teoriju o nastanku virusa

09.10.2021. | 22:41

Novi virus korona mogao je da evoluira u roku od nekoliko mjeseci u tijelu jednog rudara koji se 2012. godine zarazio sličnim virusom , piše britanski „Telegraf“ pozivajući se na izjavu izvršnog direktora organizacije „Bajosajens Risors Prodžekt“ Džonatama Latema.

Prema riječima eksperta, virus može da izvodi „evolutivne skokove“ i da preživi brojne mutacije u slučaju kada se duže vrijeme nalazi u tijelu čovjeka.

Prema podacima lista, kod šest rudara, koji su čistili ostatke izmeta šišmiša u rudniku u kineskoj pokrajini Junan, utvrđena je bolest nalik na pneumoniju. Trojica su umrla a ostali su proveli u bolnici oko šest mjeseci.

Godinu dana nakon smrti rudara naučnici iz Vuhana sa tom istom mjestu otkrili koronavirus šišmiša RaTG13, koji 96 odsto identičan sa virusom koji izazov kovid 19.

„U tijelu samo jednog rudara je moralo da bude nekoliko stotina mutacija koje su vodile nastanku Sars-Cov-2. Decenije su stale u šest mjeseci. Prema našoj teoriji, ista evolucija se dogodila u plućima rudara poslije zagonetne bolesti 2012. godine. Došlo je da curenja virusa iz uzorka uzetog od rudara“, navodi Latem, prenosi “Sputnik“.

On je dodao i da je u oblasti oko rudnika registrovan veliki broj različitih koronavirusa.

„Liječenje nekih od njih je trajalo šest mjeseci i dovelo je do evolucije novih adaptiranih koronavirusa kod čovjeka“, zaključio je on.

Uzorke virusa koji je pokosio rudare poslat je naučnicima u Vuhan gdje je prvo registrovan kovid 19.