Еvropska komisija kaznila “Apple” sa skoro dvije milijarde dolara: Еvo šta su prekršili

04.03.2024. | 15:44

Еvropska komisija kaznila je “Apple” s 1,8 milijardi evra (1,95 milijardi dolara) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za striming muzike.

Komisija je rekla da je otkrila da je “Apple” primijenio ograničenja na programere aplikacija koja su ih spriječila da informiraju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na muziku dostupnima van aplikacije.

Zabrana programerima

“Apple” je takođe zabranio programerima aplikaciju za strujanje muzike da daju bilo kakve instrukcije o tome kako se korisnici mogu pretplatiti na te jeftinije ponude, tvrdi Komisija.

Ovo je prva “Apple” kazna iz Brisela i jedna je od najvećih kazni koju je ЕU dodijelila tehnološkoj kompaniji.

Dionice “Apple” pale su oko 1,6 posto u trgovini prije tržišta u SAD.

Еvropska komisija otvorila je istragu protiv “Apple” nakon pritužbe “Spotifya” 2019. Istraga je sužena kako bi se usmjerila na ugovorna ograničenja koja je “Apple” nametnuo razvojnim programerima aplikacija koja ih sprečavaju da informiraju korisnike “iPhonea” i “iPada” o alternativnim uslugama pretplate na muziku po nižim cijenama izvan “App Storea”

“Apple” ponašanje trajalo je gotovo 10 godina, prema Komisiji, i “moglo je navesti mnoge korisnike iOS-a da plaćaju znatno više cijene za pretplate na strimng muzike zbog visoke provizije koju je “Apple” nametnuo programerima i prenio na potrošače u obliku viših cijene pretplate za istu uslugu na “Apple App Storeu”.

Žestoka reakcija

U žestokoj reakciji na kaznu “Apple” je rekao da će “Spotify” najviše dobiti izjavom ЕU.

– Glavni zagovornik ove odluke i najveći dobitnik je “Spotify”, kompanija sa sjedištem u Stokholmu, Švedska. “Spotify” ima najveću aplikaciju za strimng muzike na svijetu i sastao se s Еvropskom komisijom više od 65 puta tokom ove istrage – stoji u saopštenju “Apple”.

Danas “Spotify” ima 56 posto udjela u evropskom tržištu streaminga muzike – više nego dvostruko više od svog najbližeg konkurenta – i ne plaća “Apple” ništa za usluge koje su im pomogle da postanu jedan od najprepoznatljivijih brendova na svijetu.

“Apple” je rekao da je “veliki dio” uspjeha “Spotify” zahvalan “App Storeu”, “zajedno sa svim alatima i tehnologijom koju “Spotify” koristi za izradu, ažuriranje i dijeljenje svoje aplikacije s “Apple” korisnicima širom svijeta.”

“Apple” je rekao da mu “Spotify” ne plaća ništa. To je zato što umjesto prodaje pretplata u svojoj iOS aplikaciji, “Spotify” ih prodaje putem vlastite veb stranice. “Apple” ne naplaćuje proviziju na te kupovine.

Programeri su tokom godina govorili protiv naknade od 30 posto koju “Apple” naplaćuje za kupovinu putem aplikacije.

Oznake: Apple, EU, Kazna