Žene se udružile! Demonstracije zbog podrške političaru optuženom za silovanje

Žene su danas širom Meksika organizovale marševe u znak protesta protiv podrške koju je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador dao političaru optuženom za silovanje.

Aktivisti su u proteklih nekoliko dana na glavnom trgu u Meksiko sitiju razvili transparent na kojem piše “Bez zlostavljača na vlasti”.

Ispred nacionalne palate demonstranti su po zaštitnim ogradama visokim tri metra ispisali imena više stotina žrtava femicida.

Lopez Obrador podržao je Feliksa Salgada, kandidata njegove stranke za guvernera države Gerero, a pozive za njegovu ostavku zbog optužbi za silovanje ocijenio je kao politički motivisane.

Tužilaštvo države Gerero vodi istragu o optužbama za silovanje protiv Salgada nakon što je slična optužba protiv njega odbačena prošle godine jer previše vremena prošlo od navodnog prekršaja.

Salgado negira optužbe. Lopez Obrador je istakao da sada više žena učestvuje u politici nego ikad ranije, uključujući i devet ministara.

On je naveo da su metalne ograde oko predsjedničke palate postavljene kako bi se izbjegle provokacije i zaštitile istorijske zgrade od vandala. U Meksiku je između 2015. i 2020. godine stopa ubistva žena ili femicida porasla za gotovo 130 odsto.

Prema zvaničnim podacima, najmanje 939 žena ubijeno je prošle godine u Meksiku.

Ostavite komentar: