Zemlje EU se dogovorile o covid-pasošima, objavljeni svi detalji

Evropska unija postigla je dogovor o covid-19 potvrdama, koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji, objavio je Evropski parlament (EP).

Europarlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU dogovorili su se u četvrtak uveče nakon četiri kruga pregovora.

Potvrda, kojiaje u javnosti poznatiji kao covid-pasoša, će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “covid-status” posjetioca.

Kod će pokazati je li osoba vakcinisana, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

“Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve EP-a, on je zasigurno znatno poboljšanje trenutnog statusa quo za milione građana EU”, rekao je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Huan Fernando Lopez Aguilar.

“Digitalna potvrda vratiće slobodu kretanja unutar EU, jer države članice počinju ukidati ograničenja širom Evrope. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku schengenskog područja”, dodao je.

Uredba na snazi 12 mjeseci

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u priopštenju.

Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice, i to za vakcine odobrena u EU. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinaciji drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za vakcine koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu upotrebu.

Lični podaci ne mogu se pohraniti u članicama Unije u koje se putuje

Potvrde će se verificirati kako bi se spriječila prevara i krivotvorenje, a provjeravaće se i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi.

Lični podaci dobijeni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u članicama Unije u koje se putuje i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na nivou EU, prenosi “Index.hr”.

Popis institucija koje će obrađivati i primati podatke biće javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka, u skladu s Opštom uredbom o zaštiti podataka, navodi EP.

Parlament želi da nijedna zemlja ne uvodi dodatne restrikcije

Parlament je u pregovorima tražio da se omogući besplatno testiranje na covid-19 i to da nijedna članica ne uvodi dodatne restrikcije za putnike. Njemačka i Švedska bile su među zemljama koje su se protivile tim prijedlozima.

Naposljetku su članice pristale suzdržati se od nametanja dodatnih ograničenja, poput testiranja ili karantina, osim ako je to nužno zbog javnozdravstvenih razloga.

Evropska komisija, koja je takođe učestvovala u pregovorima, obvezala se izdvojiti 100 miliona evra za kupovinu testova, a bude li potrebe, spremno je još 100 miliona.

Počinju se koristiti u junu

Sporazum će omogućiti EP-u da donese zakon u nedjelji od 7. juna, a brojnim zemljama EU da testiraju sistem prije njegova pokretanja krajem juna.

Certifikati su odvojeni od planova za otvaranje EU za vakcinisane građane iz trećih zemalja.

 

 

Ostavite komentar: