Zelenski zvanično priznao: Ukrajinske snage se povlače iz Lisičanska

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao je večeras da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, ali je i obećao da će vratiti kontrolu nad tim područjem, “zahvaljujući taktici vojske i izgledima da će stići novo, poboljšano naoružanje”.

– Ako komandanti naše vojske povlače ljude sa određenih tačaka na frontu, gdje neprijatelj ima najveću prednost, a to se odnosi i na Lisičansk, to znači samo jedno – poručio je Zelenski večeras u video obraćanju, prenosi Rojters.

Kako je rekao ukrajinski lider, ukrajinske snage će se vratiti zahvaljujući povećanju snabdijevanja savremenim naoružanjem.

Ukrajinska vojna komanda saopštile je ranije danas da su ukrajinske snage bile primorane da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, posljednjeg uporišta Kijeva u Luganskoj oblasti.

– Nastavak odbrane grada doveo bi do fatalnih posljedica. Kako bi se sačuvali životi branilaca Ukrajine, donijeta je odluka o povlačenju – navedeno je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Rusi su ranije danas objavili da su preuzeli kontrolu nad Lisičanskom.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio predsjednika Rusije Vladimira Putina o, kako je navedeno, oslobađanju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i uspostavljanju pune kontrole nad Lisičanskom.

 

 

Ostavite komentar: