Zelenski: Ukrajina se ne može odbraniti bez podrške Zapada

19.04.2024. | 22:02

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da NATO mora da odluči da li je Ukrajina saveznik, apelujući na članice Aijanse da ubrzaju isporuku oružja njegovoj zemlji.

“Sve u potpunosti zavisi od vašeg izbora oko toga da li smo mi zaista vaši saveznici”, rekao je Zelenski na skupu ministara odbrane Alijanse putem video-linka u Briselu.

Zelenski se osvrnuo na napore Zapada da odbrani Izrael od izraelskih vazdušnih udara i istakao da saveznici Ukrajine mogu u tom smislu da učine mnogo više kada se radi o sukobu sa Rusijom.

On je istakao da se Ukrajina ne može odbraniti bez podrške Zapada.

“Očigledno je da sada, dok Rusija ima vazdušnu prednost i može da se osloni na svoje raketne i udare dronovima, naše mogućnosti na terenu su, nažalost, ograničene”, rekao je on ministrima NATO-a.

On je istakao da je odluka američkog Predstavničkog doma o dugo očekivanoj pomoći od 61 milijardu dolara “od vitalnog značaja” za Kijev, prenio je AFP.

“Potrebno nam je sedam dodatnih sistema `patriot` ili sličnih protivvazdušnih sistema odbrane i to je minimalan broj. Oni mogu da spasu mnoge živote i zaista promijene situaciju”, rekao je Zelenski.