Zelenski u Poljskoj: Odlikovan najvišim ordenom zemlje

Poljski predsjednik Andžej Duda je odlikovao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Ordenom bijelog orla tokom ceremonije u predsjedničkoj palati u Varšavi. Ovaj orden je “najstarije i najviše poljsko priznanje” i uručuje se “izvanrednim pojedincima”, rekao je Duda u prisustvu Zelenskog i prvih dama dvije zemlje.

“On je jedinstven čovjek. Vi, Volodimire, ste jedinstveni. Dobivši mandat od svog naroda, odjednom ste pozvani u jedinstvenu misiju koju niko nije mogao predvidjeti”, rekao je Duda.

“Niko od nas prije godinu dana, nakon ruske invazije, nije mogao znati šta će se dogoditi s Ukrajinom i šta će se dogoditi vama lično. Nesumnjivo, znamo da će vaš stav, zajedno sa stavom herojskog ukrajinskog naroda… spasiti Ukrajinu od ruske agresije”, dodao je Duda, prenosi CNN.

Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska borave u Poljskoj zbog, kako se navodi, najopsežnije državne posjete koju je ukrajinski predsjednik obavio od početka ruske invazije na Ukrajinu.

On je zahvalio Dudi, vladi i poljskom narodu što su stali “rame uz rame” s Ukrajinom i dali utočište Ukrajincima koji bježe od rata.

“Vjerujemo da je ovo istorijski odnos”, rekao je Zelenski.

Ostavite komentar: