Zelenski predložio Putinu da se sastanu u Donbasu VIDEO

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu bilo gdje u Donbasu.

U video poruci koja je objavljena u utorak, Zelenski je naveo da je na zasjedanju političkih savjetnika „normandijske četvorke“ 19. aprila razmatralo obnavljanje režima potpunog prekida vatre i dat je prijedlog za sastanak na kontakt liniji kako bi se situacija što je više moguće razjasnila.

„Odlazim tamo svakog mjeseca. Gospodine Putine! Spreman sam da idem i korak dalje i pozovem vas da se sretnemo u bilo kom dijelu ukrajinskog Donbasa, gdje se vodi rat“, rekao je Zelenski obraćajući se predsjedniku Rusije.
Zelenski je istakao da je Ukrajina spremna da se bori za mir diplomatskim putem i istovremeno se priprema da se brani.

„Šta se danas dešava? Veliki broj ruskih trupa koncentrisan je u blizini naših državnih granica. Zvanično Rusija ovo naziva obukom. Nezvanično, cio svijet takve stvari naziva ucjenama. Da li nas to brine? Da. Da li Ukrajia i njeni međunarodni partneri zahtijevaju da se trupe povuku sa naših granica? Da. Jer, Rusija stalno ponavlja da želi mir, ali istovremeno stvara sve preduslove za eskalaciju. Da li je to logično? Ne. Da li je neočekivano? Ne. Da li to znači da je eskalacija neizbježna? Ne. Da li Ukrajina želi rat? Ne. Da li je spremna za njega? Da. Da li će Ukrajina prestati da se bori za mir diplomatskim putem? Nikada“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi Sputnik.

Ukrajinski lider je dodao da će se Ukrajina uvijek braniti.

„Hoće li se Ukrajina braniti ako se nešto dogodi? Uvijek. Naš princip je jednostavan – Ukrajina ne započinje rat prva, ali se uvijek bori do kraja“, naglasio je predsjednik.

Zapadne države u posljednje vrijeme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u Ukrajini. Vašington je izjavio da postoji eskalacija „ruske agresije“ i premještanje ruskih trupa na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine. Portparol ruskog presednika Dmitrij Pijeskov izjavio je da Rusija premiješta trupe unutar svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim riječima, to ne prijeti nikome i ne smije nikoga da brine.

 

 

Ostavite komentar: