Zelenski otvorio novo skladište nuklearnog otpada u Černobilju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski otvorio je novo skladište nuklearnog otpada u Černobilju, gdje se prije 35 godina desila velika nuklearna katastrofa.

Zelenski je u ponedjeljak posjetio Černobilj u društvu direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Marijana Grosija i obećao da će napraviti od “zabranjene zone, po čemu je Černobilj poznat, živu zonu“, prenosi AP.

– Ukrajina nije sama, ima veliku podršku njenih partnera. Danas smo pustili novo skladište otpada i vrlo je važno da se dobije licenca da se to skladište održi – ocijenio je Zelenski.

Ukrajinske vlasti su odlučile da iskoriste napuštenu zabranjenu zonu oko černobiljske nuklearke i izgrade mjesto gdje Ukrajina može da sakuplja nuklearni otpad narednih 100 godina.

Bivša sovjetska republika trenutno ima četiri nuklearne elektrane u pogonu i mora da transportuje nuklearni otpad u Rusiju, a novo skladište će sačuvati ukrajinskoj vladi 200 miliona dolara godišnje.

Grosi je na Tviteru poručio da će IAEA “nastaviti neumorno da radi na dekontaminaciji, radioaktivnom otpadu i oporavku životne sredine u vezi sa čerobiljskom nesrećom“.

Reaktor broj četiri u černobiljskoj nuklearnoj elektrani, 110 kilometara od glavnog grada Kijeva, je eksplodirao 26. aprila 1986, a zgrada je raznesena i reaktor je počeo od tog trenutka da izbacuje radioaktivne čestice u vazduh.

Radijacija je izlazila iz zgrade reaktora do 2019. godine, kada je cijela zgrada zabetonirana velikom količinom cementa u obliku luka, prenosi RTRS.

 

 

Ostavite komentar: