Zelenski odbacio rezultate glasanja: Ova farsa se ne može nazvati čak ni imitacijom referenduma

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je kao “farsu” i odbacio rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji, koji su u četiri oblasti Ukrajine, pod kontrolom Moskve, sprovele proruske vlasti.

Zelenski je poručio je da će Ukrajina “braniti” svoje stanovništvo u regionima pod ruskom kontrolom, pošto su vlasti samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike u Donbasu i Zaporoške i Hersonske oblasti objavile rezultate referenduma koje je Zapad već osudio, prenosi Gardijan.

“Ova farsa na okupiranoj teritoriji ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma. Mi ćemo djelovati da zaštitimo naš narod: i u Hersonskoj oblasti, u Zaporoškoj oblasti, u Donbasu, u trenutno okupiranim oblastima Harkovske oblasti i na Krimu”,  saopštio je Zelenski u utorak u video snimku objavljenom na Telegramu.

Obraćanje ukrajinskog predsjednika uslijedilo je nakon što su proruski zvaničnici u četiri regiona saopštili rezultate referenduma, prema kojima se velika većina stanovnika odlučila za prisajedinjenje Rusiji, a zapadni lideri unaprijed su odbacili ovo izjašnjavanje kao “lažno glasanje”.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Zapad nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, a NATO je referendume nazvao „lažiranjem“ i „kršenjem međunarodnog prava“.

Ujedinjene nacije su saopštile da ostaju posvećene teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar priznatih granica, navodi britanski list.

Ranije je, u obraćanju Savetu bezbjednosti UN, Zelenski upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle ovog glasanja, piše Telegraf.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obaveštajnim podacima, navodi Gardijan.

Ostavite komentar: