Zelenski nastavio smjene u Ukrajini: Razriješio šefove tri regiona i dijelova Hersonske i Zaporoške oblasti

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski razriješio je danas šefove tri regiona i delova Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev, objavljeno je na zvaničnom sajtu šefa države.

Kako se navodi, razriješeni su dužnosti šef Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko, načelnik Kijevske oblasti Aleksij Kuleba, Sumske oblasti Dmitrij Živicki, kao i šefovi administracija delova Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontroliše Kijev Aleksandar Staruh i Jaroslav Januševič, prenosi Tass.

Na taj način je nastavljen talas smjena, jer je Zelenski u ponedeljak potpisao ukaz o smjeni zamjenika šefa njegovog kabineta Kirila Timošenka, a smenjen je i zamjenik generalnog tužioca Aleksij Simonenko. Pored toga, zamjenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podneo je ostavku usred korupcionaškog skandala koji se odnosi na kupovinu hrane za potrebe vojske, a ostavku je podnio i zamjenik ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ivan Lukerja.

Kuleba je postao načelnik Kijevske oblasti u februaru 2022. godine, ali je mjesec dana kasnije na tunkciju imenovan general Oleksandar Pavljuk. U maju prošle godine Kuleba je ponovo postao šef Kijevske oblasne administracije, a danas je, odmah po razriješenju, imenovan za zamjenika šefa kabineta predsjednika.

Živicki je imenovan za predsjednika Sumske regionalne državne administracije u junu 2021. godine, a Rezničenko je na čelu Dnjepropetrovske oblasti od 2015. godine, sa pauzom od 2019-2020.

Starukh je dva puta imenovan za šefa Zaporoške oblasti. Od 2008. do 2010. bio je šef regiona u vreme predsjednika Viktora Juščenka, a drugi put ga je na tu funkciju 2020. imenovao Zelenski.

Januševič je na čelo dijela Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva imenovan u avgustu prošle godine.

 

 

Ostavite komentar: