Zelenski i Trudo aplaudirali veteranu SS divizije!

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i kanadski premijer Žan Trudo pozdravili su aplauzom bivšeg pripadnika zloglasne SS Prve galicijske divizije, koja se borila za naciste u Drugom svjetskom ratu, tokom zasjedanja parlamenta u Otavi, objavio je AP.

Na jednoj od fotografija, koje je objavio AP, u donjem domu parlamenta, vidi se Zelenski nasmijan kako stišće pesnicu i Trudo kako aplaudira nekome van slike.

U potpisu fotografije AP navodi da su dva lidera pozdravila Jaroslava Hunku koji se borio u Prvoj ukrajinskoj diviziji u Drugom svjetskom ratu, a kasnije je emigrirao u Kanadu.

Ono što je AP opisala kao “Prva ukrajinska divizija” je u stvari bila 14. Vafen grenadirska divizija SS-a, takođe poznata kao 1. galicijska divizija.

Slične fotografije objavio je i AFP koji Hunku /98/ opisuje kao “kanadsko-ukrajinskog vojnog veterana”.

Na video-snimku iz parlamenta vidi se kako i drugi poslanici ovacijama pozdravljaju bivšeg nacističkog borca.

Tokom govora u kanadskom parlamentu, Zelenski je rekao da je Kanada uvijek bila na “svijetloj strani istorije” tokom prethodnih ratova i zahvalio Trudoovoj vladi na podršci koju je pružila Ukrajini usred sukoba sa Rusijom.

Krajem avgusta, Zelenski je na društvenim mrežama postavio sliku na kojoj se vidi ukrajinski vojnik koji nosi amblem Prve galicijske divizije.

Ukrajina je jedina zemlja na svijetu koja je integrisala otvoreno neonacističke milicije u svoju nacionalnu vojsku. Zapadni mediji su ove jedinice svojevremeno opisivali kao “neonacističke”, ali ih sada nazivaju “krajnje desničarskim grupama” u okolnostima sukoba između Kijeva i Moskve.

Prvu galicijsku diviziju formirali su nacisti 1943. godine nakon što je Sovjetski Savez ostvario prednost na Istočnom frontu. Diviziju su činili oko 80.000 dobrovoljaca, uglavnom Ukrajinaca, iz regiona Galicije, koji se prostire na području današnje jugozapadne Poljske i zapadne Ukrajine.

Zloglasna jedinica učestvovala je u brutalnim antigerilskim operacijama širom Poljske i sovjetske Ukrajine, a optužena je za masakre i druge zločine nad poljskim, jevrejskim i ruskim civilnim stanovništvom.

Crvena armija slomila je ovu diviziju u julu 1944. i ubrzo je preimenovana u Ukrajinsku nacionalnu armiju, prije nego što se predala zapadnim saveznicima nakon pada Berlina u maju 1945. Poslije rata, neki od pripadnika Prve galicijske divizije pobjegli su u Kanada, koja ima veliku ukrajinsku dijasporu.

Ostavite komentar: