Žele suzbiti zarazu: Slovačka za dan testirala skoro polovinu stanovništva

Skoro polovina slovačke populacije testirana je juče, prvog dana dvodnevnog testiranja na korona virus, za koji se Vlada nada da će pomoći u suzbijanju epidemije bez uvođenja teške blokade.

Ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je danas da je juče testirano 2,58 miliona Slovaka, a od toga 25.850 ili jedan odsto je pozitivno na virus i oni moraju u karantin.

Slovačka, članica EU sa 5,5 miliona stanovnika, planira da testira što je moguće više ljudi. Testiranjem nisu obuhvaćena djeca mlađa od 10 godina.

Više od 40.000 medicinskog osoblja i pripadnika vojske, policije, administrativnih radnika i volontera raspoređeno je na oko 5.000 lokacija kao pomoć pri testiranju.

Testiranje je besplatno i na dobrovoljnoj bazi, ali je Vlada najavila da će primijeniti određene mjere protiv onih koji odbiju da učestvuju, kao što je zabrana odlaska na posao.

Ovo testiranje, prvo u zemlji ove veličine, prate i druge države tražeći način da uspore širenje virusa i izbjegnu kolaps zdravstvenog sistema.Ostavite komentar: