Žele bolje plate i uslove rada: Farmeri blokirali jednu od najvećih luka u Evropi

13.02.2024. | 14:49

Protesti poljoprivrednika u Belgiji nastavljeni su i danas, čime su poremetili rad luke Antverpen, jednoj od najvećih teretnih luka u Evropi.

Stotine farmera na traktorima blokirali su puteve oko luke kako bi zahtijevali bolje plate i uslove rada, rekli su zvaničnici.

Portparol luke je rekao da su putevi blokirani na raznim mjestima, ometajući saobraćaj i stvarajući duge redove kamiona.

“Lučke operacije su ometene. Nikakav teret se ne može isporučiti ili pokupiti, jer kamioni ne mogu da priđu luci, a zaposleni mogu da uđu unutra samo nakon dugog čekanja”, rekao je za Reuters Stefan van Frehem, direktor udruženja lučkih kompanija Alfaport VOKA.

Dodao je da ova blokada košta kompanije koje posluju u luci milione evra, zbog “nečega s čime oni nemaju veze”.

Van Frehem je istakao da se kompanije već suočavaju s problemima koje izazivaju napadi Huta u Crvenom moru, a da sada upravljanje teretom traje još duže, budući da brodovi ne mogu da ga istovare kada stignu u luku, prenosi RTCG.

U susjednoj Francuskoj, šef najvećeg poljoprivredog sindikata u zemlji FNSEA saopštio je da bi se blokiranje autoputeva širom zemlje moglo nastaviti ako vlada ne učini više da ispuni njihove zahtjeve vezane za bolju platu i uslove rada.

Širom Evrope, u toku su protesti poljoprivrednika, koji pored veće plate i boljih uslova rada, zahtijevaju izmjenu zelene politike EU i povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda.

Oznake: Belgija, Farmeri