Zbog pomoći Sjevernoj Koreji: Američko pravosuđe objavilo optužnice protiv dvojice Evropljana

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je danas optužnice protiv dvojice Evropljana zbog navodnog udruživanja sa nedavno osuđenim Amerikancem Virdžilom Grifitom radi pomoći Sjevernoj Koreji u izbjegavanju sankcija SAD.

Španac Alehandro Sao de Benos i Britanac Kristofer Ems optuženi su za saradnju sa Grifitom da bi Sjevernoj Koreji ilegalno obezbijedili kriptovalutu i tehnologiju za razmjenu, takozvani blokčejn.

Američko tužilaštvo saopštilo je da se De Benos i Ems suočavaju sa po 20 godina zatvora zbog udruživanja radi kršenja sankcija SAD.

Obojica optuženih su na slobodi.

Grifit je nekadašnji istraživač u grupaciji kriptovalute “Eterijum” i osuđen je 13. aprila na više od pet godina zatvora.

On je ranije priznao krivicu prema optužbama za udruživanje s ciljem kršenja zakona SAD, jer je otputovao u Pjongjang radi prezentacije o tehnologiji.

NJemu je, takođe, izrečena kazna od 100.000 dolara.

Tužilaštvo navodi da je Grifit otputovao u Sjevernu Koreju preko Kine u aprilu 2019. godine kako bi govorio na konferenciji u Pjongjangu, uprkos tome što nije dobio dozvolu Stejt departmenta.

Ostavite komentar: