Zbog novootrkivene varijante koronavirusa države obustavljaju letove sa Afrikom

27.11.2021. | 10:38

Omikron, novootrkivena varijanta koronavirusa koji je u Evropi registrovan tokom jučerašnjeg dana, prijeti da ozbiljno ugrozi Evropu. Na evropsko tlo donijeli su ga putnici dva aviona koja su iz Južne Afrike sletjela u Holadniju.

Ukupno je pozitivno testiran čak 61 putnik aviona, te zbog toga sve više zemalja odlučuje da obustavi letove sa afričkim kontinentom.

Najnovije detalje o ovoj izuzetbo zaraznoj varijanti koronavirusa možete pratiti u nastavku blogova.

Italija je uvela zabranu ulaska osobama koje su u posljednjih 14 dana posjetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku, zbog širenja nove varijante koronavirusa.

Predsjednik Sjedninjenih Država rekao je da će od sljedeće nedjelje zabraniti ulazak većini putnika iz osam južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti u vezi sa pojavom novog soja korona virusa, otkrivenog u Južnoafričkoj Republici.

Zbog širenja nove varijante korona virusa, tzv. omikron soja od danas se u Australiji uvode nova ograničenja za sve koji su bili u devet južnoafričkih zemalja u kojima je potvrđeno širenje ovog novog mutiranog soja virusa.

I Nacionalni štab civilne zaštite u Hrvatskoj je donio odluku o ograničavanju prelaska granice za sve koji dolaze sa područja južne Afrike zbog pojave novog soja virusa korona.

Podrazumijeva se zabrana ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevnog karantina i obavezno testiranje, prenose hrvatski mediji.

Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz Južnoafričke Republike, Bokvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga.

Kompanija Moderna saopštila je da namjerava da razvije buster dozu anktikovid vakcine specijalno usmjerene na novi soj omikron, detektovanog u Južnoj Africi i koji je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao „zabrinjavajući“.

U Južnoj Africi registrovano 2.828 novih slulajeva zaraze omikron varijantom. Većina njih su mladi, zbog čega raste zabrinutost kod zdravstvenih radnika ove zemlje.

Od 600 putnika iz dva aviona koja su sletjela u Holadniju iz Južne Afrike, njih 61 je pozitivno testirano na novi soj koronavirusa. Nakon dobijanja rezultata holandske vlasti zabranile su sva putovanja sa juga Afrike.

Nakon što je prvi slučaj koronavirusa registrovan u Belgiji, Sjedninjene Države, Kanda, Austraija, Brazil i većina država članica Evropske unije obustavile su vazdušni saobraćaj sa afričkim zemljama.