Zavisni od Amerike: Lukašenko optužio Evropu da provocira treći svjetski rat

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da hibridni rat koji Evropa usmjerava protiv Minska, Rusije i Kine može dovesti do trećeg svjetskog rata.

“Evropljani, koji usmjeravaju hibridni rat protiv nas, Rusije pa čak i Kine, ne samo da stvaraju žarište snažne napetosti, nego i podstiču na treći svetski rat”, rekao je bjeloruski lider.

On je istakao da pod Evropljanima podrazumeva isključivo „sumanute političare“ evropskih zemalja, a ne njihove narode. Prema mišljenju Lukašenka, razlog takvog ponašanja Evrope je to što države nisu samostalne u svojoj politici i nalaze se u kolonijalnoj zavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država.

“Odnosi SAD i zemalja zapadne Evrope su odnosi metropole i kolonije”, ocijenio je Lukašenko, navodeći kao primjer nedavni incident sa špijuniranje evropskih lidera od 2012. do 2014. godine od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost SAD, uz učešće Danske.

Tokom intervjua Lukašenko je rekao da je kolektivni Zapad doživio neuspjeh kada je riječ o sprovođenju „obojene revolucije“ u Bjelorusiji.

Na kraju je poručio da Rusija ostaje glavni partner Minska, prenose Novosti.

Ostavite komentar: