Zategnuti odnosi velikih sila: Moskva uputila protestnu notu Kijevu

Rusija je uputila protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine.

I to sa zahtjevom da Kijev ispuni svoje međunarodne obaveze za zaštitu vojnih spomenika u vezi sa planovima vlasti Lavova da unište kopije Ordena otadžbinskog rata na vojnom spomen-obeležju “Marsovo polje”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„U vezi sa planovima vlasti Lavova da 30. jula unište kopiju Ordena otadžbinskog rata na vojnom spomen-obeležju ‘Marsovo polje’, Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine upućena je nota Ministarstva spoljnih poslova Rusije sa zahtevom da ukrajinska strana ispuni međunarodne obaveze i norme nacionalnog zakonodavstva za zaštitu i očuvanje vojnih spomenika“, objašnjava se u saopšteu objavljenom na sajtu Ministarstva.

U Ministarstvu spoljnih poslova naglasili su da su odgovarajuće obaveze sadržane i u Sporazumu o ovekovječavanju sjećanja na hrabrost i junaštvo naroda država-članica Zajednice Nezavisnih Država u Drugom svetskom ratu 1941-1945, u kome je Ukrajina učestvovala.

„Oštro osuđujemo politiku koju vode ukrajinske vlasti za demontiranje spomenika sovjetskim vojnicima i samog sećanja na njihov podvig u borbi protiv fašizma. Pozivamo ukrajinsko rukovodstvo da odustane od falsifikovanja istorije i pokušaja da se ukrajinskim građanima oduzme pobjeda u Drugoom svetskom ratu koja je postignuta zajedničkim naporima svih naroda bivšeg Sovjetskog Saveza“, naglašava se u saopštenju.

Od maja 2015. u Ukrajini je na snazi Zakon o osudi komunističkog i nacističkog režima koji zabranjuje propagandu sovjetskih simbola. Njime je, između ostalog, predviđeno preimenovanje gradova i ulica nazvanih po sovjetskim državnicima. Institut za nacionalno sjećanje objavio je spisak od 520 istorijskih ličnosti čije aktivnosti potpadaju pod zakon ‘o dekomunizaciji’, pa bi stoga njihova imena trebalo da nestanu iz geografskih naziva. Dokument je izazvao veliki odjek u društvu, budući da u njemu nisu jasno određene granice njegove primene.

Spomen-obilježje „Spomenik vojnoj slavi sovjetskih Oružanih snaga“ u Lavovu otkriven je 1970. godine i sastojao se od stele visine 30 metara, betonskih figura vojnika i zasebne figure ratnika i „Majke domovine“. Stela se sastojala od tri elementa: 30-metarskog betonskog stuba obloženog granitnim pločama i reljefima i armirano-betonske stele od kovanog bakra. U februaru 2018. Gradsko vijeće Lavova odlučilo je da stelu demontira, prenosi B92.

Ostavite komentar: