Zaoštravanje odnosa: Mađarska optužila Ukrajinu za uplitanje u unutrašnje poslove

Mađarska je danas optužila Ukrajinu za uplitanje u njene unutrašnje poslove nakon kritika Kijeva zbog novog petnaestogodišnjeg ugovora o snabdijevanju prirodnim gasom koji je Budimpešta potpisala sa ruskim “Gaspromom”.

Ukrajina, koja će izgubiti milione u prihodima od tranzita, izdala je saopštenje u kojem navodi da je sporazum o snabdijevanju Mađarske “čisto politička, ekonomski nerazumna odluka” i da je na štetu ukrajinsko-mađarskih odnosa.

S druge strane, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je na konferenciji za novinare da se Ukrajina time upliće u unutrašnja pitanja Budimpešte.

“Evropska potrošnja gasa neće opadati, a ni uloga `Gasproma` neće opadati”, naveo je Sijarto nakon što su rukovodioci “Gasproma” i mađarske energetske grupe MVM potpisali sporazum.

On je rekao da je za Mađarsku energetska bezbjednost pitanje bezbjednosti uopšte, suvereniteta i ekonomije, a ne političko pitanje. “Ne možete zagrijati domove političkim izjavama”, istakao je Sijarto.

Rusija, koja je ranije transportovala prirodni gas prvenstveno preko Ukrajine, razvila je nove izvozne rute gradnjom podvodnog cjevovoda “Sjeverni tok”, kojim se gas isporučuje direktno u NJemačku, kao i “Turskog toka”, kojim se gas doprema u Tursku.

Prema novom sporazumu, “Gasprom” će Mađarskoj godišnje isporučivati 4,5 milijardi metara kubnih gasa putem dvije rute, i to 3,5 milijardi metara kubnih preko Srbije i jednu milijardu metara kubnih preko Austrije.

Osim što je navedeno da je dogovor politički, u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da će to imati značajan uticaj na energetsku bezbjednost Ukrajine i Evrope, te dodaje da će se od Evropske komisije tražiti da procijeni da li taj sporazum poštuje evropske propise iz domena energetike.

Mađarska je posljednjih godina smanjila zavisnost od ruskog gasa, otvarajući prekogranične interkonektore sa većinom susjeda.

Ostavite komentar: