Zamjerili se Briselu! Stano: EU će ograničiti finansiranje vlasti u Prištini

14.06.2023. | 12:54

EU planira da ograniči finansiranje privremenih institucija u Prištini i da prekine posjete na visokom nivou usljed odbijanja vlasti samoproglašenog Kosova da promovišu deeskalaciju, saopštio je portparol Unije za spoljna pitanja Peter Stano.

On je novinarima u Briselu rekao da su članice EU juče podržale niz mjera u vezi sa samoproglašenim Kosovom i da očekuju od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da sprovede korake potrebne za trenutnu deeskalaciju, javila je RIA Novosti.

“Te mjere su povezane sa finansijskim i političkim posljedicama, počevši od suspenzije posjeta i kontakata na visokom nivou, te naše finansijske saradnje sa (samoproglašenim) Kosovom”, istakao je Stano.

Stano je juče naglasio da EU do sada nije vidjela odlučne korake Kurtija za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, a da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj članicama Unije predstavio mjere koje treba uvesti ukoliko Kurti ne učini šta je potrebno.

Prema njegovim riječima, “posljednja dešavanja na sjeveru Kosova samo potvrđuju da se eskalacija nastavlja, a to nije u interesu Kosova i ljudi na Kosovu”.