Zaključak istraživanja! U ovom dijelu svijeta manje umrle djece tokom pandemijske godine

Tokom pandemijske godine u Engleskoj je opala stopa smrtnosti djece, pokazuje studija univerziteta Kardif i Bristol.

Najveće smanjenje smrtnosti zabilježeno je kod djece mlađe od deset godina. Naučnici su pristupili Nacionalnoj bazi podataka o dječijoj smrtnosti kako bi prikupili izvještaje o smrti djece koja su umrla u Engleskoj između aprila 2019. i marta 2021.

Tokom perioda istraživanja, Nacionalnoj bazi podataka o smrtnosti djece prijavljeno je ukupno 6.490 smrtnih slučajeva djece.

Od svih smrtnih slučajeva, 3.423 dogodila su se tokom predpandemijske godine, a 3.067 tokom prve godine pandemije kovida 19. To ukazuje na značajno smanjenje ukupnog broja umrle djece tokom pandemije u odnosu na prethodnu godinu.

Samo 70 smrtnih slučajeva dogodilo se nakon pozitivnog testa na kovid 19.

Studija je otkrila da smanjenje smrtnosti djece značajno varira sa starosnom dobi. S obzirom na mjesec smrti, broj umrlih bio je relativno veći u oktobru, novembru i decembru 2019.

Analiza koja je uzela u obzir razlog smrti otkrila je da je broj smrtnih slučajeva povezanih s infekcijom ili drugim već postojećim medicinskim stanjima bio značajno manji tokom pandemije nego u periodu prije pandemije, prenosi portal “Njuz medikal net”.

Ostavite komentar: