Zaharova: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a Šmit ne može postati visoki predstavnik

Kristijan Šmit ne postaje visoki predstavnik u BiH zbog odsustva rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koja bi to odobrila, izjavila je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Rusija je izrazila žaljenje što kao rezultat glasanja u Savjetu bezbjednosti UN nije usvojen rusko-kineski nacrt rezolucije o imenovanju Šmita za novog visokog predstavnika za BiH, jer je na taj način propuštena prilika da se obezbijedi neophodna međunarodna pravna legitimnost njemačkog kandidata za ovu poziciju.

“Da bismo izbjegli pogrešne interpretacije, podsjećamo da Aneks 10 Opšteg okvirnog /Dejtonskog/ sporazuma za mir u BiH iz 1995. godine i praksa koja se razvila tokom proteklih 25 godina ukazuju na to da ne postoji alternativa uključenosti Savjeta bezbjednosti UN u odobrenje svakog novog visokog predstavnika”, izjavila je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u vezi sa rezultatima glasanja u Savjetu bezbjednosti UN o nacrtu rezolucije o visokom predstavniku za BiH.

Stoga, pojasnila je ona, u odsustvu rezolucije Savjeta bezbjednosti koja bi to odobrila, Šmit ne postaje visoki predstavnik u smislu Mirovnog sporazuma.

Zaharova je napomenula da, takođe, ne postoji konsenzus između strana u BiH o imenovanju Šmita na ovu poziciju.

“Pružanje od strane međunarodne zajednice podrške visokom predstavniku, koji nema potrebni legitimitet, imaće veoma negativne posljedice za postkonfliktnu stabilizaciju u BiH, može potkopati sva postignuća u ovom pravcu za četvrt vijeka, direktno je u suprotnosti s Dejtonskim principima i ugrožava njihovu primjenu”, upozorila je ona.

Prema njenim riječima, Rusija, kao garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i član Upravnog odbora Savjeta za njegovo sprovođenje, potvrđuje nepokolebljivu podršku temeljnim postulatima ovog ključnog međunarodnog pravnog dokumenta za osiguranje mira i stabilnosti na Balkanu – ravnopravnost tri konstitutivna naroda BiH i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima, dijalog, kompromis i konsenzus između njih.

“Uvjereni smo u kontraproduktivnost zastarjelog spoljnog tutorstva nad suverenom i nezavisnom BiH, čiju sudbinu treba da određuju isključivo njeni narodi, bez miješanja i pouka izvana”, ukazala je Zaharova.

Ona je poručila da je Rusija spremna za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama kako bi unaprijedili pozitivnu agendu za BiH na dejtonskoj osnovi.

Savjet bezbjednosti UN nije večeras usvojio nacrt rezolucije u kojem se traži da odmah budu ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH. Ovaj nacrt rezolucije su članicama Savjeta bezbjednosti UN podijelile Rusija i Kina.

Nacrt su podržale dvije članice Savjeta, 13 je bilo suzdržano, a nijedna zemlja nije glasala protiv.

Ostavite komentar: