Zabrinjavajuće! Za dvije sedmice koronom zaraženo 97.000 učenika, a škole se spremaju za nastavu

Skoro 100.000 djece testirano je pozitivno na novi soj korona virusa u roku od samo dvije sedmice jula, pokazao je novi izvještaj Američke akademije za pedijatriju.

Podaci o nešto više od 97.000 oboljele djece odnose se na testiranja izvršena od 16. do 30. jula. Od skoro pet miliona prijavljenih slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Državama (populacija 328,2 milliona), više je od 338.000 djece, piše CBSNews.

Doktorka Tina Hartert sa Univerziteta Vanderbilt nada se da će povećana testiranja djece pomoći u određivanju njihove uloge koju igraju u prenošenju virusa, jer se školski okruzi širom zemlje vraćaju na nastavu.

Gradonačelnik Bil de Blasio u Njujorku, koji je dom najveće školske četvrti u državi, najavio je povratak na nastavu na jesen. Dodao je da gledaju primjere iz cijelog svijeta o tome što će sačuvati školsku zajednicu sigurnom, a da se istovremeno djeca mogu educirati.

Inače, više od 25 djece umrlo je od korona virusa samo u julu. Pritisak da se djeca vrate u učionicu ostavio je nadležne u više od 13.000 različitih školskih okruga širom zemlje da razmišljaju kako sačuvati djecu i izboriti se sa razlikama u učenju.

U Mičiganu se nadaju da bi pleksiglas mogao biti rješenje, da djeca s oštećenjima govora mogu učestvovati u nastavi. U Indiani dezinfikuju školske autobuse.

Međutim, ne očekuju da će mnogo učenika i koristiti autobus – očekuje se da 35 odsto djece u tom području uči na daljinu, dok se ostale školske četvrti u Sjedinjenim Državama uopšte neće otvoriti.Ostavite komentar: