Zabrinjavajuće! Ajkule su od početka godine ubile sedam surfera i plivača

Sedmoro Australijanaca je izgubilo život u napadima ajkula ove godine, što je najveci broj smrtnih slučajeva od 1934. godine, prenio je Gardijan.

Ajkule su usmrtile u 2020. godini sedam surfera i plivača. Taj je broj na nivou prošle decenije, a pomorski eksperti razmatraju da li sve učestaliji napadi imaju veze sa meteorološkim fenomenom La Ninjo, koji je hladnija verzija poznatijeg El Ninja.

Gardijan navodi da je moguće da su ajkule agresivnije zbog nižih temperatura u centralnom Pacifiku, zbog čega traže plijen u priobalnim područjima.

U nedjelju je policija u Zapadnoj Australiji odustala od potrage za tijelom Endrjua Šarpa (52), nakon što su nađeni dijelovi njegovog tijela, kao i daska za surfovanje.

Njegovi prijatelji tvrde da su vidjeli kako ga je ajkula napala prošlog petka. Bio je to sedmi smrtni slučaj ove godine, a šesti neisprovocirani napad. Prema statistici Australijske agencije za napad ajkula, posljednji put je umrlo šestoro ljudi u jednoj godini od napada ajkula prije 86 godina.

Samo pet godina ranije, 1929, čak devet osoba je umrlo u napadima ajkula, što je bila “najcrnja” godina otkako se radi statistika.

Ostavite komentar: