Zabilježeno sve veće curenje: Najopasnije nuklearno mjesto, moglo bi biti gore od Černobilja

06.12.2023. | 12:06

“Selafild”, najopasnije nuklearno mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i Еvropi, zabilježilo je sve veće curenje iz ogromnog silosa radioaktivnog otpada.

Kako navodi “Gardijan” to bi moglo predstavljati opasnost za javnost.

Kako navodi taj list, građanima je već rečeno da ako osjete da im se koža ljušti, krvarenje iz nosa, ispadanje zuba, kose i slepilo da odmah pozovu hitne medicinske službe.

Pukotine su se pojavile u betonskoj i asfaltnoj površini iznad ogromnog jezera u kojem se decenijama pohranjuje nuklearni mulj (taj “toksični” rezervoar poznat je i kao B30).

Zabrinutost oko sigurnosti raspadajuće zgrade, poznate i kao “Magnoks silos”, izazvala je diplomatske napetosti sa SAD, Norveškom i Irskom, koje strahuju da “Selafild” nije uspio da riješi probleme.

Takođe, procijenjuje se da će se to curenje nastaviti do 2050. godine. “Ako se taj proces ubrza, to bi moglo imati značajne posljedice, a jedna od njih je i zagađenje podzemnih voda”, navodi “Gardijan”.

“Selafild” zapošljava 11.000 ljudi, a zadatak mu je skladištenje i obrađivanje nuklenog otpada iz programa naoružanja i proizvodnje nuklearne energije. Najveće je takvo postrojenje u Еvropi.

I dokument iz 2022., koji je “Gardijan” dobio na uvid, upozorava na “kumulativan rizik” od propusta u rasponu od nuklearne bezbjednosti do azbesta, te standarda protiv požara.

“Rizici curenja hemikalija u ‘Selafildu’ gurnuti su duboko pod tepih”, izjavio je naučnik u stručnom panelu koji savjetuje britansku vladu o uticaju radijacije na zdravlje.

Takođe, kako prenosi Jutarnji list, u izvještaju ЕU iz 2001. piše da bi nesreća u “Selafildu” mogla biti gora i od Černobilja jer “Selafild” sadrži znatno više radioaktivnog materijala od nuklearke u Ukrajini.

Dalje se navodi da bi ispuštanje radioaktivnog otpada u atmosferu dovelo do eksplozija i prouzrokovalo padove aviona.

“Nesreća na lokaciji mogla bi dovesti do nošenja oblaka radioaktivnih čestica preko Sjevernog mora, što bi potencijalno moglo biti razorno za norvešku proizvodnju hrane i divlje životinje”, zabrinuto je rekao jedan viši norveški diplomata “Gardijanu”.

Irska vlada, koja je takođe zabrinuta zbog negativnih uticaja na okolinu, pokušala je da preduzme mjere protiv “Selafilda” na sudu UN-a 2006.

Veliku prijetnju predstavlja i B30, bazen koji sadrži nuklearni mulj i koji se opisuje kao jedna od najopasnijih industrijskih zgrada u Еvropi.

Radnici u “Selafildu” opisuju ga kao “Prljavih 30”, a sadrži radioaktivan mulj iz korodiranih šipki za nuklearno gorivo koje su se koristile u starim elektranama. Pukotine u njemu pogoršale su se tokom posljednjih mjeseci, tvrdi jedan izvor.