Za Ukrajinu ilegalna aneksija: U Krimu i Sevastopolju obilježavaju devet godina ulaska u sastav Rusije

Krim i Sevastopolj danas obilježavaju devet godina od ulaska u sastav Rusije nakon referenduma održanog 16. marta 2014. godine.

Lider Krima Sergej Aksjonov ocijenio je da je prisajedinjenje poluostrva Rusiji simbol vraćanja ruskih zamalja.

“Prisajedinjenje Krima Rusiji je simbol vraćanja ruskih teritorija, simbol rađanja novog svjetskog poretka zasnovanog na pravednosti i uzajamnom poštovanju”, napisao je Aksjonov na “Telegramu”.

Predsjednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov istakao je da su stanovnici Krima prije devet godina postali tvorci istorije.

“Izbor koji smo načinili u proljeće 2014. godine nismo napravili samo zbog sebe. Izabrali smo Rusiju za našu djecu, unuke, praunuke”, naveo je Konstantinov.

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvozžajev rekao je da je ujedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom jedinstven slučaj ponovnog uspostavljanja pravde, prenosi “Sputnjik”.

Međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, i mnoge zemlje protivili su se referendumu i smatrale ga nezakonitim, dok ga je Rusija priznala.

Zvanični Kijev nikada nije prihvatio rezultate referenduma od prije devet godina. Ukrajinske vlasti potez Moskve da Krim i Sevastopolj uđu u sastav Rusije smatraju ilegalnom aneksijom.

Ukrajina ovu teritoriju i dalje smatra autonomnom republikom u sastavu Ukrajine, iako nema faktičku kontrolu nad njom.

Ostavite komentar: