Za svaku osudu! Otac, sin i komšija krvoločno ubili muškarca i sve snimali VIDEO

Sva tri bijelca kojima se sudilo za ubistvo Afroamerikanca Ahmauda Arberija proglašena su krivim, piše “CNN”.

Gregori Mekmajkl, Travis Mekmajkl i Vilijam “Roddie” Brajan Džunior optuženi su za zlonamjerno i teško ubistvo. Radi se o slučaju koji je izazvao bijes u SAD nakon što je snimak ubistva objavljen u javnosti.

Dana 23. februara 2020. Ahmud Arberi (25) je džogirao u gradu Brunsviku na jugu Sjedinjenih Država, kada su se trojica dala u potjeru za njim. Otac i sin, naoružani, bili su u dostavnom vozilu, a komšija je išao za njima u svom automobilu i snimao prizor. Nakon svađe mladi Mekmajkl je zapucao i ubio mladića, prenosi “Index.hr”.

Trojica napadača su poslije rekla policiji da su mislili da je provalnik koji je pljačkao po njihovom naselju i pozvali su se na zakon Džordžijr po kojem obični građani mogu hapsiti.
Službe tamošnjeg tužioca, za kojeg je Gregori Mekmajkl, penzionisani policajac, radio gotovo tri mjeseca, nisu izdale nalog za hapšenje.

Tek kad je objavljen snimak napada koja je početkom maja 2020. zapalila društvene mreže, istraga je povjerena policiji te savezne države. Nedugo zatim trojica napadača su uhapšena i optužena za ubistvo i za nezakonito privođenje.

Smrt Džordža Flojda nekoliko dana poslije, pod koljenom policajca bijelca, podstakla je raspravu o nasilju nad Afroamerikancima, a ime Ahmuda Arberija se izvikivalo u protestima koji su se do kraja ljeta proširili Amerikom.

Mladi džoger je postao simbol pokreta Crni životi vrijede.

“Svaki crnac bi trebao moći džogirati a da ne mora strahovati za svoj život”, napisao je na Twitteru demokratski predsjednik Džo Bajden u prigodi prve godišnjice njegove smrti.

Ostavite komentar: