Za obaranje dronova: Ruske snage koriste lasersko oružje u Ukrajini

Rusija je razvila sopstveni laserski sistem za obaranje dronova i već ga koristi u Ukrajini, navodi Juri Borisov.

Lasersko oružje ima domet od pet kilometara i dobilo je ime Zadira, odnosno kavgadžija na ruskom. Borisov nije otkrio druge podatke vezane za ovo inovativno oružje.

Borisov je otkrio da se na ukrajinskom frontu koriste ovo oružje u momentu kada je pričao o razvoju naprednog oružja u Rusiji .

On je uporedio novo oružje sa Peresvetom, laserskim sistemom kojeg je prvi put otkrio Vladimir Putin 2018 godine mada nije tada otkrio njegovu namjenu.

Borisov je sada naveo da se Peresvet koristi za onesposobljavanje optičkih senzora, uključujući i špijunske satelite koji kruže oko Zemlje na visinima i do 1500 kilometara.

” Dok Peresvet oslijepljuje, nova generacija laserskog oružja nanosi fizičko oštećenje na meti i prži je “.

Upitan kada će ruska vojska dobiti te sisteme on je odgovorio da su im oni već isporučeni. Na pitanje da li se lasersko oružje protiv dronova već koristi u specijalnoj operaciju u Ukrajini, ministar je otkrio da je već nekoliko puta tamo korišteno.

Prema vojnim ekspertima laseri imaju nekoliko nedostataka kada se koriste kao oružje, uključujući veliko energetsko napajenje i deformaciju snopa lasera uzrokovana prašinom i vodenom parom u vazduha, između ostalog.

Ipak, ova oružja imaju veliku prednost u pogledu cijene koštanja “po jednom pucnju” u poređenju sa tradicionalnim protivvazdušnim projektilima.

Napredak u tehnologijama dronova navelo je vojne planere da traže različite načine da se odbrane od ovakvih prijetnji a da ne moraju posezati za vojnim budžetom.

U SAD-u, pomorski laseri su uspješno testirani na brodovima i dronovima ove godine i u aprilu ove godine je LLD sistem oborio vazdušnu metu , što je označeno “istorijskim događajem” od strane američkih vlasti, prenosi Raša Tudej.

Ostavite komentar: