Za njega nema krize: Nakon optužbi za korupciju Kurc našao novi posao – o čemu se radi

09.01.2022. | 15:20

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je krajem prošle godine morao da napusti tu funkciju zbog optužbi za korupciju i plaćanje anketa državnim novcem, našao je novi posao, naime kako pišu austrijski mediji postaje kopredsjedavajući Tonija Blera u Evropskom savjetu protiv antisemitizma.

Prema pisanju austrijskih medija, bivši kancelar i bivši britanski premijer zajedno će predvoditi nevladinu organizaciju posvećenu borbi protiv antisemitizma.

Bivši britanski premijer bio je predsjedavajući Evropskog savjeta za toleranciju i pomirenje (ECTR) od 2015. godine. Bivši šef vlade Austrije Kurc sada će biti njegov kopredsedavajući i trebalo bi omogući međunarodne kontakte, navodi se.

Bler je tu ulogu imao otkako je napustio mjesto izaslanika za Bliskoistočna pitanja. Inače, nedavno su austrijski mediji prenijeli i da se Kurc zaposlio kod milijardera Pitera Tila.

Ko je sve član ECTR

Institucija je osnovana u Parizu 2008. godine. Predsjednik ECTR je trenutno ruski preduzetnik Vjačeslav Moše Kantor, koji je i predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa i jedan od osnivača Svjetskog foruma o holokaustu. ECTR sebe vidi kao „čuvara“ tolerancije u Evropi i kampanje protiv diskriminacije Jevreja i negiranja holokausta, piše Kurir.

Nekoliko bivših premijera i predsjednika su članovi ECTR. Španac Hoze Marija Aznar i Šveđanin Goran Person, između ostalih. Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek (OVP) takođe pripada ECTR, prenosi Blic.