Vuhan: Sve je kao prije korone?

Situacija u kineskom Vuhanu, iz kojeg je, kako se vjeruje, potekla pandemija korona virusa, vratila se u normalno stanje – ekonomija, škole i turističke atrakcije otvoreni su i rade na uobičajen način, dok zvaničnici tvrde da je grad u potpunosti bezbjedan.

Vlasti u Vuhanu pozvale su strane novinare da u zvaničnoj turi obiđu grad kako bi izvijestili o naporima koji su u tom gradu preduzeti u cilju oporavka ekonomije urušene pandemijom, prenio je Rojters.

Zvaničnici tvrde da je Vuhan u potpunosti bezbjedan kada je riječ o situaciji u vezi s korona virusom. U ovom gradu je potvrđeno preko 80 odsto smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 od ukupnog broja svih zaraženih u Kini. Međutim, lokalni slučajevi transmisije u Vuhanu nisu zabilježeni još od maja, dok su restriktivne mjere uvedene tokom dvomjesečnog karantina ublažene.

Vlasti u Vuhanu su optužene da su isuviše sporo reagovale u prvim fazama pandemije usljed straha od pogoršanja ekonomske situacije u zemlji i nezadovoljstva političkog rukovodstva u Pekingu. Kritičari tvrde da je cenzura medija i ućutkivanje uzbunjivača dalo virusu vremena da se neopaženo raširi.

Vuhan je i dalje neodlučan u pogledu rasvjetljavanja porijekla virusa kojim je do sada zaraženo preko 27 miliona ljudi na svijetu i koji je ubio skoro 900.000 obolelih. Pristup pijaci sa koje su, kako se vjeruje, potekli prvi slučajevi zaraze korona virusom, još uvijek je ograničen.

Peking je negirao teorije prema kojima je korona virus stvoren u laboratoriji u Vuhanu. Iako su zvaničnici zatvorili pijacu navodno povezanu sa prvim slučajevima zaraze, sve veći broj naučnika smatra da virus nije potekao sa ovog mjesta. Neke studije ukazuju na to da je korona virus već cirkulisao prije nego što se pojavio na pijaci, i to putem viša ruta transmisije, a na mnoga pitanja u vezi sa njegovim porijeklom i dalje treba da bude odgovoreno.

Ostavite komentar: