Vreli talas pogoduje novim katastrofama: Sredozemlje postaje “žarište” požara

Sredozemlje je postalo “žarište” šumskih požara i Turska je pogođena sa najtežim vatrenim stihijama u istoriji, a vreli talas izaziva visok rizik od novih katastrofa i zagađenje dimom širom regiona, saopštila je danas Služba EU za nadzor atmosfere “Kopernik” /CAMS/.

Šumski požari bjesne u raznim zemljama, uključujući Grčku i Tursku, gdje je više hiljada ljudi evakuisano, a stihija danas ugrožava i termoelektranu.

Požari su izbili u vrijeme kad je jug Evrope zahvaćen snažnim vrelim talasom i na pojedinim lokacijama u Grčkoj juče je izmjerena temperatura viša od 46 stepeni Celzijusovih. Naučnici ističu da su ljudski izazvane klimatske primjene uzrok sve intenzivnijih vrelih talasa.

Prema navodima CAMS, vreli i suvi uslovi izazivaju opasnost od novih požara, mada sama visoka temperatura ne može da pokrene vatrenu stihiju jer je potreban izvor zapaljenja.

CAMS posmatra požare putem satelita i sa posmatračkih mjesta na kopnu i ističe da intenzitet požara jača u Turskoj i na jugu Italije. Dim od požara na jugu Turske jasno je vidljiv na satelitskim snimcima regiona i izaziva visoke nivoe zagađenosti česticama aerosola oko istočnog Sredozemlja.

Neprestana izloženost zagađenosti česticama aerosola povezana je sa kardiovaskularnim oboljenjima i rakom pluća.

“Od posebne je važnosti pažljivo pratiti ove požare jakog intenziteta pošto dim koji ispuštaju može da utiče na kvaliteta na lokalnom nivou i niz vjetar”. ističe naučnik iz CAMS Mark Peringon. Od kraja jula sa šumskim požarima suočavaju se Italija, Albanija, Maroko, Grčka, Sjeverna Makedonija i Liban.

Ostavite komentar: