Vodeći američki epidemiolog upozorio: Omikron soj “besni” svijetom, primite buster dozu

Vodeći američki epidemiolog i medicinski savjetnik Bijele kuće Entoni Fauči pozvao je danas Amerikance koji namjeravaju da putuju tokom predstojećih praznika da prime buster dozu vakcine protiv virusa korona i da nose maske na javnim prostorima gdje je gužva.

-Lako prenosiv omikron soj bjesni svijetom, a putovanja će povećati rizik od infekcije čak i među vakcinisanima – rekao je Fauči za NBC, prenosi agencija Rojters.

Istakao je da nema sumnje da će doći do širenja virusa, kao i da će omikron soj vjerovatno nadmašiti delta soj kao dominantnu varijantu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se navodi, od početka mjeseca, i slučajevi virusa korona i smrtni slučajevi u SAD-u porasli su za oko 50 odsto, a broj hospitalizovanih pacijenata sa kovidom porastao je za 26 procenata, navodi Rojters.

Predsjednik SAD Džozef Bajden planira da u utorak održi konferenciju za novinare na kojoj će fokus biti na novom soju virusa korona koji se brzo širi, kao i na planovima za borbu protiv njega.

Dio Bajdenovog plana je, kaže Fauči, da se fokusira na povećano testiranje.

-Moramo da radimo bolje. Moramo da imamo testove na raspolaganju za svakoga ko želi da se testira – poručio je Fauči.

Omikron soj korona virusa je do sada potvrđen u 43 od 50 američkih saveznih država i oko 90 zemalja od kada je prvi put otkriven u Južnoj Africi i Hong Kongu krajem novembra, navodi Rojters.

Ostavite komentar: