Vlasti se bore sa sve težom situacijom: Dramatično zagađenje vazduha u ovom dijelu svijeta

Kvalitet vazduha u pakistanskom gradu Lahoreu značajno je pogoršan do opasnog nivoa kako počinje zima, ostavljajući vlastima da se izbore sa sve težom situacijom.

Indeks kvaliteta vazduha Lahorea zabilježen je kao 397, što ga je juče učinilo najzagađenijim gradom na svijetu, saopštio je globalni istraživački centar za životnu sredinu.

Indeks iznad 300 smatra se opasnim. Ovo nije prvi put da je ova metropola sa više od 10 miliona stanovnika prešla ovu sumornu prekretnicu.

“Uvedene su stroge mjere politike za suzbijanje rastućeg zagađenja”, rekla je za DPA Šazija Pervaiz, zvaničnik zadužen za borbu protiv smoga u Pandžabu.

Vlasti su uvele visoke kazne za vozila zagađivače, izmjestile stotine industrijskih jedinica iz grada i zatvorile desetine drugih operacija koje nisu u skladu sa uputstvima odjeljenja za zaštitu životne sredine.

Međutim, mjere nisu dale rezultate prethodnih godina. Hiljade ljudi svake godine umire od bolesti uzrokovanih zagađenjem vazduha.

Industrijske emisije, dim iz peći za proizvodnju cigli, vozila, sagorijevanje ostataka usjeva i opšti otpad glavni su krivci za zagađenje vazduha i smog u Lahoreu.

Stručnjaci za klimu pogoršanje kvaliteta vazduha pripisuju globalnom zagrijavanju, kao i blizini zemalja kao što su visokoindustrijalizovane Kina i Indija.

Pakistan je odgovoran za manje od jedan odsto globalnih emisija ugljenika, ali je među 10 najugroženijih nacija.

U 2019. godini, zemlja je pokrenula četvorogodišnji program za sadnju 10 milijardi stabala do 2023. Projekat je prešao granicu od jedne milijarde.

Država se, takođe, obavezala da će preći na 60 odsto čiste energije i pretvoriti 30 odsto svojih vozila u električne automobile do 2030. godine.

Ostavite komentar: