Vlada Njemačke usvojila zakon koji će olakšati deportacije: “Nemaju pravo da ostanu”

26.10.2023. | 18:01

Njemačka Vlada je odobrila prijedlog zakona koji ima za cilj da olakša deportacije neuspješnih tražilaca azila, nakon što je kancelar Olaf Šolc prošle nedjelje rekao da Njemačka mora da počne deportacije “velikih razmjera” migranata koji nemaju pravo da ostanu u toj zemlji.

Nacrt zakona, za koji će biti potrebno odobrenje parlamentarne većine da bi stupio na snagu, predviđa produžetak maksimalne dužine preddeportacionog pritvora sa 10 dana na 28 dana, kao i olakšavanje protjerivanja lica koja su članovi kriminalne organizacije.

Zakonom bi se takođe odobravali pretresi stambenih objekata u potrazi za dokumentacijom koja omogućava zvaničnicima da sa sigurnošću utvrde identitet neke osobe, kao i ukidanje obaveze vlasti da u nekim slučajevima unaprijed obavijesti lice o deportaciji.

Prihvatilišta za migrante u Njemačkoj se ubrzano popunjavaju posljednjih mjeseci pošto u zemlju ulazi značajno više tražilaca azila, a uz to u zemlji je već prisutno više od milion Ukrajinaca koji su stigli od početka rata sa Rusijom, prenio je Euronews.

Nensi Feser, ministarka unutrašnjih poslova Njemačke, najavila je donošenje novog zakona još prije dvije nedjelje, rekavši da je ta zemlja ove godine deportovala 27 odsto više ljudi u odnosu na prošlu godinu.

Većina odbijenih tražilaca azila u Njemačkoj i dalje ima barem privremenu dozvolu za boravak iz razloga kao što su bolest, dijete sa statusom boravka ili nedostatak lične karte.

Feserova je dodala da ona takođe želi da poveća minimalne i maksimalne kazne za ljude koji krijumčare migrante i nada se da Vlada može da odobri te izmjene već početkom novembra.

Ona je takođe navela da planira da produži na najmanje 20 dana kontrole na granicama Nje-mačke sa Poljskom, Češkom i Švajcarskom.