“Vjerovatno bi bio ubijen da nije pucao”: Građani ljuti na Trampa jer je stao u odbranu optuženog tinejdžera

Sekretarijati za unutrašnje poslove i za pravosuđe započinju istragu o “ljevičarskim građanskim nemirima” u “gradovima koje vode demokrate”, objavio je predsednik SAD Donald Tramp, navodeći da su federalne akcije suzbijanja građanskih nemira rezultirale hapšenjem 200 ljudi, od čega 100 u Portlandu.

“U Americi nikada se nećemo predati vladavini rulje, jer ukoliko rulja vlada, demokratija je zaista mrtva”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Tramp je naglasio da je potreban red, samo nekoliko sati prije nego što je predsjednički kandidat demokrata Džo Bajden rekao da “predsjednik ne može da zaustavi nasilje, jer ga je godinama on podstrekivao”, prenosi Glas Amerike.

Tramp je na to uzvratio da je Bajdenova strategija “da se preda ljevičarskoj rulji”.

Ova razmjena optužbi događa se devet nedjelja prije predsjedničkih izbora, pred koje Bajden vodi ispred Trampa u istraživanjima javnog mnjenja na nacionalnom nivou, mada je ta prednost tijesna u nekim ključnim državama.

Tramp će danas posjetiti Kenošu, u Viskonsinu, gdje su demonstracije postale nasilne nedjelju dana nakon što je bijeli policajac upucao Afroamerikanca Džeka Blejka sedam puta u leđa, dok su policajci pokušavali da ga uhapse.

Takođe, bijeli tinejdžer koji je tvrdio da brani svoj posao u Kenoši, optužen je da je iz automatskog oružja usmrtio dvoje ljudi i ranio trećeg tokom uličnih demonstracija.

Tramp je rekao novinarima da ne planira da se sastane sa Blejkovom porodicom, jer su oni željeli da tome prisustvuje advokat.

Predsjednik je takođe odbio da kritikuje akcije Kajla Ritenhausa, tinejdžera koji se suočava sa pet krivičnih optužnica zbog pucnjave na ulicama Kenoše, uključujući i prvostepeno ubistvo s namjerom.

“Vrlo su ga nasilno napali“, rekao je Tramp o Ritenhausu.

On je dodao da bi Ritenhaus vjerovatno bio ubijen da nije otvorio vatru na demonstrante.

Guverner Viskonsina, Toni Evers, pozvao je Trampa da preskoči posjetu Kenoši, ocijenivši da će njegovo prisustvo samo omesti prevazilaženje podjela.

Evers je doveo trupe Nacionalne garede u Kenošu i prihvatio pomoć dodatnih federalnih snaga kako bi suzbio ulično nasilje nakon što je Blejk upucan i nakon što je ostao djelimično paralizovan.

Ostavite komentar: